15. srpnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

‘Cigla’ Filipa Šovagovića posljednja je ovosezonska premijera u Gavelli

U petak, 10. svibnja 2019. održat će se  posljednja ovosezonska premijera u kazalištu Gavella – Cigla Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića.

Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, kostime Tea Bašić, glazbu Ivan Skender dok je oblikovatelj svjetla  Zdravko Stolnik.

U  predstavi glume: Filip Križan, Ranko Zidarić, Tena Nemet Brankov, Ivana Bolanča, Enes Vejzović, Ivan Grčić i Đorđe Kukuljica.

Cigla iako je mjestom radnje smještena u Zagreb i likovi su joj osobe s ruba hrvatske metropole, nikada nije postavljena ni na jednoj pozornici Šovagovićevog rodnog grada. Praizvedena je 1998. u Splitu, a potraga za onodobnom recepcijom predstave otkriva nam da je bila izuzetno dobro primljena. Zašto kazališni Zagreb nije nakon splitske praizvedbe posegnuo za ovim tekstom teško je reći – razloge bi vjerojatno trebalo potražiti u navikama naših teatara da drame suvremenih hrvatskih pisaca uglavnom postavljaju samo jednom i više im se ne vraćaju. A Cigla zaslužuje da joj se vratimo, ponajprije zato jer iskreno progovara o godinama koje su na u mnogočemu bitnome odredile te nas još uvijek, poput utega, nerijetko povlače unatrag. Pritom se Šovagović ratnim hrvatskim devedesetima bavi ne izlazeći iz doma jedne obitelji koja je Domovini posudila svog najmlađeg, najperspektivnijeg člana, da bi im ga Rat vratio kao devastiranu osobu, nesposobnu uklopiti se u prekinutu uobičajenost svakodnevice. Pisac svojom dramom deheroizira prostor i vrijeme kojima mnogi prilaze s predumišljajem te nas, boraveći uz obitelj Ciglenečki, podsjeća da u razdobljima kad se globalni događaji kreću velikim koracima, životi pojedinaca često kao da stoje na mjestu. Osobno kretanje i razvoj žrtvovani su zbog gibanja povijesti.

Ulaznice kupite ovdje!