26. svibnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

‘Ciklus suvremenog mongolskog filma’ u KIC-u

Od 13. do 15. svibnja, u Kulturno informativnom centru održat će se ciklus Suvremenog mongolskog filma. Na programu su četiri igrana i dva animirana filma snimljena u razdoblju od 2012. do 2017. godine. U odabranim filmovima vidjet ćemo kako se odnos tradicionalne kulture i promjena koje su zahvatile mongolsko društvo odrazio na filmsko stvaralaštvo ove zemlje.

Ciklus Suvremenog mongolskog filma ostvaren je u suradnji sa Konzulatom Mongolije u Republici Hrvatskoj i uz potporu Gradskog
ureda za kulturu Grada Zagreba.


RASPORED PROJEKCIJA


Ponedjeljak, 13. 5. u 19 sati
Wings / Krila (r: B. Undram, kratkometražni animirani, 5 min, 2017.)
Podložan brojnim tumačenjima, animirani film Wings / Krila, priča je ispričana glazbom i plesom. Prema riječima autora, kada pogledamo dublje u sebe pojavit će se svjetlo koje će postati naša krila za let prema nebu.

The Men with the Blue Dots / Ljudi s plavom pjegom (r. Sh. Dorsjuren, igrani, 98 min, 2012.)
Film o mongolskom identitetu i tradicijama i kulturama koje izumiru.
Što znači biti rođen kao Mongol, vidjet ćemo u filmu trenutno vodećeg mongolskog redatelja Sh. Dorsjurena o mongolskom mladiću koji se nije nikada usudio prijeći čak niti granice vlastitoga sela. Kada se nađe u stranoj i dalekoj zemlji prenoseći kulturno nasljeđe svoga naroda za koje mu je djed rekao da ga nikada ne zaboravi, shvati kako je sretan što može živjeti u svojoj domovini.

Utorak, 14. 5.
u 19 sati
Yellow Colt / Žuto ždrijebe (r: Ch. Khoroldorj, igrani, 90 min, 2014.)
Najmlađi sin nomadske obitelji Badam koja se bavi uzgojem konja u ravnicama Mongolije, vraća se kući. Ujak koji ga je posvojio, umire. Dječak Galt tuguje, ali njegovo će srce uskoro zarobiti žuto ždrijebe.

u 21 sat
The Will to Art / Volja za umjetnošću (r: U. Ikhbayar, dokumentarni, 76 min, 2015.)
Metodom promatranja dokumentirani su život i umjetnička nastojanja triju obitelji mladih i perspektivnih umjetnika koji žive u Ulan Batoru.

Srijeda, 15. 5.
U 20 sati
The Wonderful Flight / Čudesan let (r: L. Bat – Amgalan, Ian Allardyce, kratki, 14 min, 2015.)
Majka saznaje da lokalni liječnici ne mogu izliječiti iznenadni gubitak sluha njezinoga sina. Uz pomoć najboljih prijatelja, dječakov stariji brat odlučan je u namjeri da pronađe lijek bez obzira na prepreke koje su pred njim.

U 20.15 sati
Remote Control / Daljinski upravljač (r: S. Byamba, igrani, 90 min, 2013.)
Tsog, bjegunac koji živi na krovu zgrade u Ulan Batoru, preživljava prodajući mlijeko i povlačeći se u svoj bogati svijet mašte. Kad primijeti usamljenu ženu koja živi u susjednoj zgradi, počinje zamišljati kako je naišao na srodnu dušu te kreće u misiju ispreplitanja njihovih sudbina.

Svi filmovi imaju engleske podnaslove, a ulaz je slobodan na sve projekcije.

www.kic.hr