9. travnja 2020.

Gosti ‘Poezije u dvorištu’ finalisti nagrade I. G. Kovačić

Gosti tribine Poezija u dvorištu su u ponedjeljak, 11. ožujka, u 19 sati, finalisti nagrade Ivan Goran Kovačić: Gordana Benić, Davor Ivankovac, Andrijana Kos-Lajtman, Miroslav Mićanović, i Martina Vidaić. Voditeljica programa je Sanja Baković, a organizatori su Centar za knjigu i Café u dvorištu.

Pjesnička manifestacija Goranovo proljeće u čast pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću utemeljena je još 1964. godine, a nagrade su se počele kasnije dodjeljivati, Goranov vijenac 1971. godine i Goran za mlade pjesnike od 1977. godine. Manifestacija je obuhvaćala pjesništvo s područja cijele Jugoslavije do 1991. godine, a nakon dodjeljuje se za hrvatsko pjesništvo. Od 70-ih godina dodjeljivale su se dvije nagrade, Goranov vijenac, za cjelokupan pjesnički opus i doprinos pjesništvu te Goran za mlade pjesnike, nagrada za najbolji rukopis autoricama i autorima do 30 godina starosti.

Ove godine prvi put se dodjeljuje nova, prošle godine utemeljena nagrada, Ivan Goran Kovačić za najbolju izvornu pjesničku zbirku u dvogodišnjem razdoblju čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Republici Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom. Nova nagrada dodjeljivat će se bijenalno, kao i Goranov vijenac prema novom konceptu.