31. svibnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Gostovanje predstave ‘U ime matere’ SNG Ljubljana u zagrebačkom HNK

U srijedu, 15. svibnja u 19.30 sati u zagrebačkom HNK gostovat će predstava U ime matere Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.

Djelo slovenskog autora Ive Svetine U ime matere praizvedeno je u Slovenskome narodnom gledališču u Ljubljani, u režiji Ivice Buljana u prosincu 2018. godine. Predstava prati niz događaja u obitelji Santini iz Žirovnice, a uključuje i izložbu pod naslovom Kapital, što je važan scenografski element, koje su autori kolektiv Irwin. U kombinaciji s videom (autori: sonda57 i Toni Sopranio Meneglejte) izložba stvara snažan vizualni dojam.

Radnja započinje u posljednjim desetljećima 19.stoljeća, a završava u ljeto 1991. godine, kada Slovenija postaje samostalnom državom. Pratimo sudbine dvadesetak članova obitelji Santini kroz pet različitih država i tri društvena sustava. Priču pripovijeda narator koji smješta događaje u vremenski i zemljopisni kontekst. U velikoj ansambl predstavi nastupa velik dio glumačkog ansambla Ljubljanskoga SNG-a, zajedno sa studentima treće godine glume tamošnje Dramske akademije. Predstava je pobudila veliko zanimanje i kritike i publike jer progovara o recentnoj slovenskoj povijesti bez patetike i euforije, stavljajući u prvi plan pojedinca i njegovu sudbinu.