31. svibnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Izložba fotografija Luke Marottija ‘Proživljeni kadrovi’ u Muzeju Mimara

Izlozba fotografija Luka Marotti – Proživljeni kadrovi otvara se u četvrtak, 11. travnja u 19 sati u zagrebačkom Muzeju Mimara.
Izložbu će otvoriti Miljenko Domijan i Zdenka Bilušić.

U stvaralačkom ciklusu Luke Marottija slika doista govori tisuću riječi: svaka je fotografija pripovijetka. Uskladeni i usporeni, ovi se prizori kreću svojim ritmom, ulaze u drugu stvarnost, udaljenu od vanjskog svijeta, više mentalno nego prostorno. Granica je zato mnogo suptilnija, a prepoznavanje traži uživljavanje. Umjesto stvarnog, arhitektonskog prostora, ovdje je prikazano upravo iskustvo doživljaja prostora.

Dvodimenzionalni prostor fotografije uvijek je formativan. To je norma koja oblikuje odnosima horizontale i vertikale, svojim povlaštenim i podređenim točkama. Jaka, slaba i neutralna mjesta smjerovi su u obrascima putovanja energije, koje ovaj autor prepoznaje i ovladava njima postavljajući ih u skladnu kompozicijsku shemu.

Fotografija je dogadaj uhvaćen u polju — kadru, partitura smisla. Odnos izmedu reda i slučaja uvijek je u osnovi umjetničkog djela.

Fotografija Luke Marottija samosvojna je, uravnotežena u svim likovnim i zanatskim elementima, dosljedna, konzekventna.  Oduševljenje i stvaralački naboj prate njegov rad ne napuštajući ga. ” … – Zdenka Bilušić

Luka Marotti (Šibenik, 1948.) studirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1968. surađuje na HTV-u u Dokumentarnom programu, Programu za djecu i mladež, te u Znanstveno-obrazovnom programu. Uz redateljski posao bavi se i fotografijom, pa je kroz ovih dvadesetak godina snimio i odgovarajući broj fotografija koje na svoji način obogaćuju i dopunjuju emisiju i usput pružaju niz novih podataka o spomenicima, mjestima, atmosferama, ljudima. I od tih fotografija nastalih na snimanju emisija napravio je seriju vinjeta Baština o objektivu ( 15 x 5’ ) u koju je umontirao oko 1200 fotografija.