15. srpnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Izložba Ivana Tudeka ‘Moć zapažanja’ u Galeriji SC

Otvorenje izložbe Moć zapažanja umjetnika Ivana Tudeka održat će se u srijedu, 27. veljače, u zagrebačkoj Galeriji SC, s početkom u 20 sati. Izložba je otvorena do 16. ožujka.

Moć zapažanja nudi radove koji donose lagani iskorak u autorovu stvaralaštvu: riječ je o skulpturalnim asamblažima i digitalnim fotografijama u kojima se umjetnik ponovno poigrava materijalima koji kameleonski prikrivaju svoja istinska svojstva, samo što se sad „opipljiv“ svijet nekadašnjih instalacija očituje kroz „set up scenografije“ fotografija ili reljefne efekte asamblaža sad uokvirenih u pleksiglase. Izložba se može protumačiti kao svojevrstan „kabinet čudesa“ zbog edukativnog karaktera koji pruža i preciznosti kojom Tudek secira pojavnost, poput vulkana (koji je zapravo kolač) ili gljiva, dinja, šljiva i lubenica nastalih u stiroduru, koje neodoljivo imitiraju prave gljive i voćke. Ovdje dakle sve simulira nešto drugo, i ništa nije onakvo kakvim se doima. Tako je i sa samim „zidom“ Galerije SC-a, pozadinom na kojoj radovi vise. Tudek ga „izvlači“ na sliku i u prvi plan, ali smještajući ga u dno prostorije tako da nam pojača klaustrofobični osjećaj da zapravo – nema dalje.

Ivan Tudek, mag. edukacije likovne kulture, rođen 1983. godine u Zagrebu, 2010. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na nastavničkom odsjeku u klasi izv. prof. Damira Sokića. Izlagao na dvadesetak samostalnih i niz skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Boravio na nekoliko umjetničkih rezidencija. Autor je javne skulpture „Torba“ na vrsarskoj rivi. Član je HDLU-a Zagreb i HZSU-a.