9. travnja 2020.

Izložba ‘Manufakti’ umjetnice Valerije Polanec u Muzeju Mimara

Izložba umjetnice Valerije Polanec pod nazivom Manufakti otvara se u zagrebačkom Muzeju Mimara u četvrtak, 7. ožujka u 19 sati, a moći će se razgledati do kraja ožujka 2019.

”Njezin najnoviji ciklus, dosjetljivo nazvan Manufakti sasvim je udaljen od organičke oblikovne obline, premda je i dalje izrazito rukotvoren. Uglavnom je geometričan, pretežno zasnovan na ortogonalnim kvadratičnim načelima. Keramička komponenta je i dalje dominantna, ali ovaj put učestalo u kombinaciji sa željezom i staklom. Ostvarene su samostojeće skulpture i reljefi, lišeni asocijativnih značenja, ali vođeni izrazito strukturalnim promišljanjem, s naglascima na čistoći volumena i statičnosti mase.

Kad je autorica odustala od oblikovne razigranosti i obrise svojih ostvarenja svela na bitno, do posebnog je izražaja trebala doći i došla je narav upotrijebljene tvari, korištenih materijala. Tako je staklo zaiskrilo svojom prozirnošću i reskošću, željezne su plohe i komadi gvožđa prigušili svoj bljesak gustom patinom, a keramika se iskazala u čitavom rasponu svojih zagasitih površina i stišanih glazura. Poseban je pak slučaj kod nekoliko primjeraka skulptura građenih oplatom od ručno modeliranih i nepravilnih, nejednakih “ploča”, kod kojih je preplet ispupčenja i udubljenja izrazito živ i dinamičan. Inače je na ostalim konstruktivistički dosljednijim radovima temeljna napetost uspostavljena kontrastiranjem i jukstaponiranjem samih osnovnih tvoriva: gvožđe ispod keramike, staklo usred pečena okvira, keramika na željeznoj površini…

Osim izrazite materičnosti upotrijebljenih elemenata, najnoviji ciklus Valerije Polanec odlikuje i specifična metrika, znalačko nizanje i razvedeno ritmiziranje svjetlosti i sjene, puninā i prazninā, prizmatičnih i pločastih čestica. Ostvaren je zanimljiv poredak poput arhitektonskih vizura ili urbanističkih modela, ali nikad isključivo racionalističkog nadahnuća. Naime, djela iz ciklusa “Manufakti” i nadalje isijavaju mekoćom i toplinom ručne obrade, a posebno pak prisnošću i žarom, živošću i šarmom, što im daje činjenica da su prošli svoje – da tako kažemo – vatreno krštenje.” navodi Tonko Maroević.

Valerija Polanec (1962.), završila Školu primijenjene umjetnosti – Odsjek za keramiku u klasi prof. Barlovića i Studij dizajna tekstila i odjeće na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Od 1985. predstavlja se na deset samostalnih, te sudjeluje na više od trideset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Surađuje s velikim brojem prodajno-izložbenih galerija, gdje prezentira isključivo unikatna djela.

Uz umjetničko djelovanje bavi se industrijskim dizajnom. Niz godina uspješno surađuje s hrvatskim marketinškim agencijama u realizaciji velikih serija umjetnički oblikovanih keramičkih predmeta za promotivne potrebe. Kao najvažnije klijente možemo navesti Zagrebačku banku, Dubrovačku banku, Prvu stambenu štedionicu, Vip-Net GSM i mnoge druge.

Članica je HZSU – Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika (od 1990.), HDLU – Hrvatskog društva likovnih umjetnika (od 1995.) i ULUPUH – Udruženja likovnih umjetnika i primjenjene umjetnosti Hrvatske (od 1990.).

Radove umjetnice možete pogledati ovdje.