12. srpnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Retrospektivna izložba ‘Henryk Tomaszewski – poeta grafike’ u Galeriji Prsten

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji sa slovenskom Fondacijom Brumen predstavit će presjek rada Henryka Tomaszewskog, oca poljske škole plakata, na izložbi koja se otvara u ponedjeljak 25. veljače 2019. u Galeriji Prsten, Doma hrvatskih likovnih umjetnika u 19 sati.

Presjek opsežnog opusa doajena poljskog plakata bit će predstavljen u Galeriji Prsten retrospektivnom izložbom, koja obuhvaća 50 crteža i 131 plakat Henryka Tomaszewskog, te više od pedeset godina njegove umjetničke karijere.

Kustos izložbe Radovan Jenko, odabirom radova, koji variraju od vrlo privatnih do inherentno javnih tema, posjetiteljima će približiti opsežno i heterogeno djelovanje ovog umjetnika plakata, kojeg se još naziva i ocem europskog plakata.

Henryk Tomaszewski (1914. – 2005.) jedan je od glavnih grafičkih dizajnera u poslijeratnoj Poljskoj, ilustrator i pedagog. Osnivač je poljske škole plakata. Njegov utjecajni rad dobio je međunarodno priznanje još od pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je njegov rad u obrazovanju ostavio dubok trag na generacijama poljskih i inozemnih dizajnera, posebice  francuskim, čime je obilježio svijet dizajna do danas.

http://www.hdlu.hr/