9. travnja 2020.

Izvedba nagrađivane predstave ‘pogledajme’ u Laubi

Udruga djelovanja u kulturi Arterarij organizira izvedbu umjetničkog projekta pogledajme u nedjelju, 24. ožujka 2019. s početkom u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost. Radi se o autorskom projektu Romana Nikolića u suradnji s izvođačima Sindirelom Bobarić i Sinišom Senadom Musićem.

Autorski tim čine dramaturginja Mila Pavićević, kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovatelj svjetla Marino Frankola. Za scenski pokret zadužena je Zrinka Lukčec Kiko, video Selma Selman, a glazbu i izbor glazbe Damir Šimunović.

Ova produkcija istražuje i progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju kojeg uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Ova produkcija čini sasvim evidentnim ono što nas spaja, a ironizira, problematizira i prikazom posljedica kritizira ono što nas, naizgled, razdvaja.

Produkcija se poigrava podruštvljenjem intime i intimiziranjem političkoga, ismijavanjem tragičnoga i kanoniziranjem komičnoga, poopćavanjem specifičnoga i konkretiziranjem općega.

„Učestalim preobražajima prostora gledanja stalno se mijenja položaj publike u tom prostoru, pa tako i njezin odnos spram izvedbe, odnosno svijest o onome što se u određenom trenutku na sceni prikazuje i/ili pripovijeda koja nas tjera da tijekom gledanja pogledajme uistinu pogledamo, tj. sagledamo iz što je više moguće različitih uglova i ne dopuštajući da se uljuljkamo u samo jednoj i/ili jednostavnoj promatračkoj poziciji.“ ( Hana Sirovica, Kulturpunkt)

‘‘Pogledajme’ na fin se način poigrava i ironizira naše zablude i naše strahove kada su u pitanju shvaćanje identiteta i njegove granice, tko je tko, kako na druge gledamo i što nam se na njima čini prihvatljivim a što ne.“ ( Bojan Munjin, Novosti)

Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture RH.

Cijena ulaznice iznosi 50 kn. Za studente, umirovljenike i članove Laube cijena ulaznice 25kn

Arterarij je usmjeren na uključivanje predstavnika marginaliziranih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije. Njegov cilj nije propaganda, već otvaranje umjetničkog prostora; demokratizacija produkcije; razbijanje granica i staklenih stropova. Arterarij izaziva status quo u društvu radom na promjenama u svom sektoru.