10. srpnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Jedinstvena enciklopedija koja obuhvaća povijest pisane riječi u izdanju Mozaika knjige

Knjige koje su promijenile povijest nudi neodoljivo privlačan uvid u više od 80 najcjenjenijih, najrjeđih i najvažnijih knjiga na svijetu, od Svitaka s Mrtvog mora do Dnevnika Ane Frank.

Knjiga obuhvaća iluminirane rukopise, najvažnija tiskana djela i neke od najpoznatijih primjera ilustrirane književnosti, a svako izvanredno napisano poglavlje upoznaje nas s nastankom i ostavštinom svih istaknutih knjiga obrađenih u njemu.

Knjige koje su promijenile povijest jedinstvena je enciklopedija koja obuhvaća povijest pisane riječi, od 3000. godine prije Krista do danas. Poglavlja koja su kronološki poredana prikazuju evoluciju ljudskog znanja i promjene načina na koji su se knjige izrađivale.

Dodatnu vrijednost ovoj prekrasnoj knjizi daje i poglavlje o knjigama koje su promijenile Hrvatsku, koje je napisao akademik Pavao Pavličić.

Hrvatski najproduktivniji pisac Pavao Pavličić izdvojio je sedamnaest domaćih klasika koji su utjecali na razvoj hrvatske kulturne baštine: Misal po zakonu rimskoga dvoraJudita Marka Marulića, Ribarenje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića, Planine Petra Zoranića, Osman Ivana Gundulića, Machinae novaeFausta Vrančića, Razgovor ugodni naroda slovinskoga Andrije Kačića Miošića, Smrt Smail-age Čengića Ivana Mažuranića, Kratka osnova horvatsko-slavenskoga pravopisana Ljudevita Gaja, Zlatarovo zlato Augusta Šenoe, Naše nebo Otona Kučere, Iverje A. G. Matoša, Grička vještica M. J. Zagorke, Lelek sebra Tina Ujevića, Na rubu pameti Miroslava Krleže, Riječnik stranih riječi Bratoljuba Klaića i Zagrebačka Biblija.

Knjigu možete kupiti ovdje!