31. svibnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Katherine Arden predstavlja trilogiju ‘Zimska noć’ u KIC-u

Katherine Arden, suvremena američka spisateljica koja je postigla svjetski uspjeh serijalom Zimska noć, nadahnutim slavenskom mitologijom i ruskom poviješću, predstavit će hrvatsko izdanje ovih knjiga u prostoru KIC-a u petak, 12. travnja u 19 sati. Pridružit će joj se njezin hrvatski prevoditelj i izdavač Vladimir Cvetković Sever iz naklade Mitopeja.

Pojava Zimske noći, trilogije koja u savršenom spoju slavenske mitologije i ruske povijesti plete priču o Vasilisi Petrovnoj, čiji poseban dar ruske svećenike dovodi do zaključka da imaju posla s vješticom, poklopila se s početkom zime i prvim danima siječnja 2017., a prvi njezin dio, Medvjeda i Slavuja, kritika i publika odmah su prihvatile s oduševljenjem. Čak ga je i internetska knjižara Amazon proglasila najboljim naslovom u kategoriji fantastike i znanstvene fantastike za tu godinu, čime je debitantica Arden za sobom ostavila suvremene klasike i majstore žanra poput Philipa Pullmana i Neila Gaimana.

Stazom uspjeha kročili su i ostali dijelovi serijala; Zima za vješticu je, odmah po objavljivanju, dospjela na popis deset najprodavanijih naslova književnosti uopće The New York Timesa, što dovoljno govori o nestrpljivom čitateljskom iščekivanju fantastične završnice ove lirske povijesne sage.

Hrvatska izdanja Zimske noći, u nakladi Mitopeje i prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa najljepša su, stoji u zahvalama treće knjige, što ih je autorica vidjela, a ista se izdavačka kuća može pohvaliti prvim prijevodom Zime za vješticu i njezinom objavom izvan engleskog govornog područja.