9. travnja 2020.

Minijaturno putujuće lutkarsko kazalište ‘Za bregom’ u galeriji ULUPUH

U četvrtak, 7. ožujka u 19 sati, u Galeriji ULUPUH otvara se izložba koja će predstaviti zasebne, ali međusobno povezane programe minijaturnog putujućeg Lutkarskog kazališta Za bregom.   Autorice izložbe su Ivana Bakal i Zdenka Đerđ. Izložba će se moći razgledati do 18. ožujka, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

To su lutkarski igrokazi, edukativni lutkarski programi za prosvjetne djelatnike i stalne te povremene posebne ili prigodne multimedijalne i interdisciplinarne projekte. U gotovo svim navedenim programima likovni umjetnici su važni izabrani suradnici, često i sukreatori, koji značajno participiraju u realizaciji istih – od ideje, procesa stvaranja – pokusa do premijere za lutkarske igrokaze ili za projekte – tijekom višemjesečne pa i višegodišnje realizacije.

Tako su lutke, kostime i scenografiju za predstave LK Za bregom kreirali javnosti poznati umjetnici poput Antuna Crljena, Miljenka Sekulića i Ivane Bakal te tada početnici – lutkari, slobodni likovni umjetnici Nikolina Manojlović Vračar, Mia Janković i David Peroš Bonnot. S potonjim autorom realiziran je (od 2009.) poseban desetogodišnji program Kluba lutkarsko filmske animacije Maksimir / KLFAM. Naime KLFAM kao majstorska radionica drugoga stupnja lutkarske poduke kronološki se nastavljao na seminar Abeceda lutkarstva. U filmskoj majstorskoj radionici polaznici (odgajatelji, učitelji i djeca) stvaraju lutka film osmišljavan za dramaturšku i izvedbenu cjelinu lutkarskoga igrokaza. Na izložbi će se pored lutaka, kostima i scenografija igranih predstava (od 1993. – 2018.), predstaviti i  procesi rada na predstavama (skice, makete) te dokumentacijski materijal života predstava, majstorskih radionica i posebnih projekata.

U vremenu trajanja izložbe u prostoru Galerije priredit će se (16. ožujka 2019. u 12 h) razgovor o izazovima i posebnostima likovnog stvaralaštva za minijaturno putujuće lutkarsko kazalište, a zadnji dan izložbe u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. u 18 h odigrat će se predstava – prihvatljiva i dvogodišnjacima, Listovi slikovnice, a u 19,30 h predstava Bilo pa nije – za djecu od 3-8 godina. Za najmlađe gledatelje ulaz za obje predstave je slobodan uz prethodnu rezervaciju ulaznica.