26. veljače 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Na repertoaru kina Tuškanac István Szabó, Victor Erice, Robert J. Flaherty, Stanley Kubrick, John Huston i dr.

Retrospektiva Istvána Szabóa završava u ponedjeljak 20. svibnja, egzistencijalnom socijalnom dramom Slatka Emma, draga Böbe (1992), nagrađenom Srebrnim medvjedom u Berlinu i Europskom nagradom za najbolji scenarij, te povijesnom egzistencijalnom dramom Ulica vatrogasaca br. 25 (1973), djelom koje je kao i prethodna redateljeva ostvarenja također uspoređivano s djelima francuskog redatelja Alaina Resnaisa.

Utorak donosi dokumentarni film Dunjin cvijet (1992) Victora Ericea, koji prati slikara Antonia Garciu Lópeza u pripremama da prilikom slikanja dunje uhvati čudesnu igru sunčeve svjetlosti, u Cannesu ovjenčan Nagradom žirija i nagradom FIPRESCI. Iste večeri prikazujemo i glasovito djelo kasnoga razdoblja nijemog filma Ljudi nedjeljom(1930), realizirano kao kombinacija igrano-dokumentarnog filma, na kojemu su radili Billy Wilder, Fred Zinnemann i dr.

U srijedu je na programu debitantsko ostvarenje Roberta J. Flahertyja Nanook sa sjevera (1922), ujedno i jednim od prvih klasičnih ostvarenja dokumentarizma, dok u nastavku večeri slijedi zaboravljeno remek-djelo zlatnog razdoblja sovjetske kinematografije Turksib (1929) Viktora Turina, film dinamične naracije i energične izvedbe koji prikazuje izgradnju istoimene Turkestansko – sibirske magistrale.

Četvrtak donosi projekciju remasterirane verzije 2001: Odiseja u svemiru (1968) Stanleya Kubricka, dugo i pomno stvaranog te minimalistički režiranog remek-djela koje je svojedobno smatrano najboljim SF filmom svih vremena. Posrijedi je jedno od prijelomnih ostvarenja u povijesti filmske umjetnosti i iznimno uspjela ekranizacija kratke priče glasovitoga majstora znanstveno-fantastične proze Arthura C. Clarkea.

Kraj mjeseca posvećen je retrospektivi velikog američkog redatelja Johna Hustona koju čini izbor od čak sedamnaest filmova! Započinjemo u petak redateljevim prvijencem Malteški sokol (1941), filmom koji se drži temeljnim ostvarenjem film noira, ujedno i jednim od najuspjelijih detektivskih filmova svih vremena. Uoči projekcije, uvodnu riječ o Hustonovu stvaralaštvu održat će naš dragi gost, filmski redatelj i kritičar Živorad Tomić.

U petak se prikazuje impresivna pustolovna vestern dramu Blago Sierra Madre (1948), koja se drži jednim od najuspjelijih filmova znamenitog holivudskog nezavisnjaka Johna Hustona i sjajnim prikazom krajnjih posljedica ljudske pohlepe. Film je ovjenčan Oscarima za najbolju režiju, adaptirani scenarij i sporednu mušku ulogu (Walter Huston) te nagrađen trima Zlatnim globusima.

Na subotnjem rasporedu su sjajna pustolovna romantična drama Afrička kraljica(1951) s Katherine Hepburn i Humphrey Bogartom, koji je za svoj nastup osvojio Oscara kao najbolji glavni glumac. Slijedi crnohumorna gangsterska drama Čast Prizzijevih (1985), ovjenčana Oscarom za najbolju sporednu žensku ulogu (Anjelica Huston), te nagrađena s četiri Zlatna globusa.

U nedjelju se prikazuje intrigantnu i provokativnu psihološku dramu Noć iguane(1964), adaptaciju istoimene kratke priče Tennesseeja Williamsa koja osim seksualnosti tematizira vjeru, životni smisao i traganje za njim te osjećaj dužnosti, a u kojoj su upečatljive uloge ostvarili Richard Burton, Ava Gardner i Deborah Kerr. Film je nominiran za četiri Oscara te za pet Zlatnih globusa.