31. svibnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Nakladnička kuća Znanje predstavlja roman ‘Planina straha’ Augustína Martíneza

Nakladnička kuća Znanje predstavlja roman Planina straha (Monteperdido, 2015.) iz pera španjoskog pisca Agustína Martíneza, mračan psihološki triler s kompleksnim likovima i mučnom atmosferom nalik na surovu prirodu Pireneja. Agustín Martínez zna dobro voditi priču i likove, a njegov filmski stil pisanja zaslužan je za to da se roman čita brzo. Knjiga je u prijevodu Silvane Roglić dostupna u knjižarama po cijeni od 129 kn.

Priča započinje kada Ana i Lucía, dvije jedanaestogodišnjakinje iznenada nestanu na povratku iz škole. Pet godina nakon toga, zahvaljujući prometnoj nesreći u provaliji nedaleko od Monteperdida pronađena je Ana, kao putnica u slupanom automobilu, doduše s ozbiljnim ozljedama glave i time započinje utrka s vremenom u spašavanju Lucíje koja se i dalje vodi kao nestala. Knjiga se postupno pretvara u vrtlog akcije koji traje do samoga kraja. Aura tajanstvenosti obavija sve mještane stvarajući uvjerlijv osjećaj zatvorenosti i zajedništva tipičan za male sredine, osjećaj da stranci nisu dobrodošli. Svatko od njih, sa svojim tajnama, svojim intimnim pričama koje želi sakriti od ostalih. Planina straha je roman koji raste, s nevjerojatnim svršetkom i s nekoliko obrata koji će ostaviti čitatelja bez daha.

Dvije jedanaestogodišnje djevojčice, Ana i Lucía, nestale su na povratku iz škole u Monteperdidu, izoliranom selu okruženom surovom prirodom u brdovitim Pirenejima. Nakon opsežne potrage i neuspješnih pokušaja lokalne policije u pronalaženju bilo kakvog traga, slučaj nije riješen, a stanovnici mjesta i dalje su obilježeni tragedijom.

Pet godina poslije dogodila se prometna nesreća – u klancu nedaleko od Monteperdida pronađena je Ana kao putnica u slupanom automobilu i s ozbiljnim ozljedama glave. Započinje utrka s vremenom u spašavanju Lucíje, druge nestale djevojčice. U mjesto stižu mlada policijska inspektorica Sara Campos i njezin šef Santiago Baín kako bi pomogli lokalnoj policiji, a slučaj nestalih djevojčica ponovno se otvara. Tko je nastradali muškarac koji je upravljao autom u kojem je pronađena Ana i je li on oteo djevojčice? A što je s Lucíjom? Odgovori na ova pitanja skrivaju užasne događaje koje će neki stanovnici Monteperdida grčevito pokušavati zadržati u tajnosti…


»Agustín Martínez odvodi nas s pravoga puta i donosi nam pregršt neočekivanih obrata.« Sächische Zeitung

»Napet, emotivan psihološki triler filmskoga ritma i pun iznenađenja.« El País

»Agustín Martínez obnavlja žanr trilera zahvaljujući kompleksnim likovima i mučnoj atmosferi nalik na surovu prirodu Pireneja koja uokviruje radnju.« L’Express

Španjolski scenarist i pisac Martínez (1975.) diplomirao je dramaturgiju na Sveučilištu Complutense u Madridu. Radio je u marketinškoj industriji prije nego što se u potpunosti posvetio pisanju. Autor je brojnih scenarija za kratke filmove i televizijske serije.
Roman
Planina straha njegov je književni prvijenac po kojem je već snimljena i TV-serija.