31. svibnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Otvorenje izložbe ‘Amo t’amo 2 – vodič crtežom arhitekta i urbanista Borislava Doklestića’

Otvorenje izložbe Amo t’amo 2 – vodič crtežom arhitekta i urbanista Borislava Doklestića održat će se u srijedu, 10. travnja 2019. godine s početkom u 18:00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu.  Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2019. godine, radnim danom od 10 do 16 sati, srijedom do 18 sati.

O izložbi će govoriti: doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja; dr. sc. Snješka Knežević, znanstvena savjetnica u miru; arhitekt Borislav Doklestić, autor; akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja.

‘Izložba amo t’amo 2 vodič je crtežom od Istre do Irske, autora arhitekta i urbanista Borislava Doklestića. Crteži prate itinerere autora na njegov način. Kao što crteži i motivi naglašavaju vizure mjesta, tako su i tekstovi/skice osoban doživljaj – autorov vodič mjesta.
Crtežom, ali i kratkim tekstom, Doklestić najčešće naglašava ono što konvencionalni turistički vodiči i ne spominju. Crtežima prati svoja putovanja od Istre do Irske – od Puglie, Provence, Lyona, Bristola, Dublina…

Istra zauzima posebno mjesto autorova interesa, a to je i mjesto njegova boravka u posljednje vrijeme. Crteži i tekstovi govore jezikom arhitekta i urbanista koji je svoj radni vijek posvetio bavljenju gradom i prostorom. Izložba amo t’amo 2 na izvjestan je način nastavak izložbe AMO T’AMO: crteži iz mediteranske crtanke (knjiga: “Amo t’amo. Mediteranska crtanka”, UPI-2M), koja je također bila postavljena u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU 2010. godine. Nastavak izraza crtežom Borislavu Doklestiću sugerira, uostalom, i Álvaro Siza u zahvali na knjizi crteža.

Crtež otkriva drukčiji svijet od onoga fotografiranog! Otkriva motiv apstrakcijom, daje skicu, a dopušta dovršenje slike, poziva na druženje s motivom, traži sudjelovanje, susret, ponekad intenzivnije od fotografije.’ (Borislav  Doklestić) /iz kataloga izložbe