23. veljače 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Otvorenje izložbe ‘Anatomija’ akademske umjetnice Mercedes Bratoš u Galeriji Kaj

Otvorenje samostalne izložbe akademske umjetnice Mercedes Bratoš pod nazivom Anatomija održat će se u utorak, 29. listopada u 19 sati u prostoru Galerije Kaj, Ilica 34. Izložba ostaje otvorena do 19. studenoga 2019., a može se razgledati radnim danom od 11-18 sati, te subotom od 11-14 sati.

Mercedes Bratoš svjesnom digresijom u sklopu aktualne izložbe “Anatomija” publiku upoznaje sa samim počecima svog umjetničkog djelovanja kroz prezentaciju radova na temu anatomije nastalih za vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenci. Ciklus crteža izveden drvenim bojicama nastao je u sklopu kolegija Plastična anatomija tijekom kojeg se studenti upoznaju s osnovama ljudske anatomije u cilju poticanja razvoja analitičkog i kritičkog promišljanja tema vezanih uz ljudski lik.

Analiziranjem i seciranjem pojedinih segmenata ljudskog tijela Mercedes Bratoš istovremeno analizira samu sebe, te ispituje vlastite stvaralačke mogućnosti. Objekt i subjekt pritom zamjenjuju mjesta, pa tako ljudsko tijelo postaje polazište za analizu vlastite psihologije i izražajnih mogućnosti.

Prezentacijom najranijih radova Mercedes Bratoš potvrdila je svoju poziciju jedinstvene umjetnice koja ne podilazi trendovima već iskreno komunicira svoj opus s publikom, otkrivajući svaki put novi segment svog rada i osobnosti. S jedne strane izložba “Anatomija” otkriva kompleksnost, isprepletenost i međuovisnost svih elemenata jedinstvenog ljudskog mehanizma, dok s druge strane neusiljeno, a opet snažno emocionalno i dorečeno prezentira same početke umjetničkog formiranja dubrovačke slikarice Mercedes Bratoš. Aktualnom izložbom umjetnica je ponudila posve novo iskustvo percepcije svog dosadašnjeg rada, te spriječila pretpostavku njezinog idućeg koraka, pa nam ne preostaje ništa drugo već pričekati novu prezentaciju opusa dok upijamo dojmove s aktualne izložbe.// iz predgovora izložbe, Sonja Švec Španjol, mag. hist. art.

Mercedes Bratoš rođena je 1979. godine u Dubrovniku gdje je završila osnovnu i srednju Umjetničku školu ‘Luka Sorkočević’. Slikarstvo je diplomirala na Accademia di Belle Arti u Firenci, u klasi prof. Umberta Borella. Do sada je imala više samostalnih i skupnih izložbi u inozemstvu i u Hrvatskoj. Sudjelova je na brojnim likovnim kolonijama. Članica je HDLU-a i HULULK-a. Voditeljica je kreativnih radionica u Udruzi Svitanje (Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja). Bavi se face paintingom i vodi sate crtanja i slikanja. Živi i stvara u Zagrebu.