Pet. sij 24th, 2020

Otvorenje izložbe ‘Hvala im’ umjetnice Sophie Degano u Francuskom institutu

Francuski institut u Hrvatskoj otvara  izložbu  Hvala im  koje će se održati u utorak, 2. srpnja 2019. godine u 12.00 sati u Francuskom institutu u Hrvatskoj (Preradovićeva 5, Zagreb) i to u nazočnosti umjetnice Sophie Degano i NJ. E. gospođe Corinne Meunier, veleposlanice Francuske Republike u Republici Hrvatskoj.

Cilj izložbe Hvala im  je pokazati angažman žena kroz povijest. Izložba predstavlja žene iz svih društvenih slojeva koje su živjele od XII. do XX. stoljeća i djelovale u različitim područjima: umjetnice, sportašice, znanstvenice, književnice, pripadnice pokreta otpora, pustolovke. Ove su žene nadvladale svoj strah od nepoznatog, donijele raznolike izbore, suprostavljale se javnom mišljenju. Borile su se protiv svih oblika diskriminacije, pobunile su se protiv nepravde i posvetile se svojim idejama.

24 portreta angažiranih žena poput:
Olympe de Gouges (1748. – 1793.), književnica i političarka
Marie Curie (1867. – 1934.), fizičarka, kemičarka, dobitnica dviju Nobelovih nagrada i medalje Davy
Anita Conti (1899. – 1997.), prva francuska oceanografkinja
Louise Bourgeois (1911. – 2010.), kiparica i likovna umjetnica

Likovna umjetnica Sophie Degano koristi brojne tehnike (ulje, akril, grafiku, staklene skulpture, crtež,  šivanje, kolaž, itd.) stvarajući moćna i angažirana likovna djela, obrađujući ljudskost, boreći se protiv nevidljivosti žena i prikazujući njihova tijela izbjegavajući zamku stereotipa o seksualnom objektu.