6. travnja 2020.

Otvorenje izložbe ‘Miroslav Kraljević, hrvatski modernist i tri najistaknutija sljedbenika njegova nasljeđa – Uzelac, Gecan, Trepše’ u Budimpešti

U reprezentativnoj palači Várkert Bazár/”Palača straže” u Budimpešti, 3. ožujka u 17 sati,  bit će svečano otvorena izložba Miroslav Kraljević – hrvatski modernist i tri najistaknutija sljedbenika Kraljevićeva nasljeđa u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća, Uzelac – Gecan – Trepše.

Riječ je prvom serioznom predstavljanju hrvatske moderne umjetnosti u Mađarskoj uz antologijski odabir najznačajnijih djela Miroslava Kraljevića i sljedbenika njegovog slikarskog i ikonografskog naslijeđa – najvećim dijelom iz fundusa Moderne galerije – koji su za ovu prigodu načinili, autor izložbe dr.sc. Zvonko Maković i autorica likovnog postava Biserka Rauter Plančić. U vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije Moderna galerija će prezentacijom najvrednijeg segmenta naše likovne  moderne u Budimpešti upoznati međunarodnu kulturnu javnost s činjenicom da nije samo participirala u europskoj umjetnosti 20. stoljeća nego je zahvaljujući likovnim dometima i autentičnim umjetničkim vrijednostima bila dio nje.

Izložba je u Budimpešti realizirana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva ljudskih resursa Mađarske, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba. Dvojezični katalog u izdanju mađarskih partnera s tekstovima dr.sc. Zvonka Makovića i Biserke Rauter Plančić na engleskom i mađarskom jeziku grafički je oblikovao dizajner István Bába.


Zvonko Maković – Miroslav Kraljević i njegovi sljedbenici
Milivoj Uzelac – životopis
Vilko Gecan – životopis

Marijan Trepše – Životopis