31. ožujka 2020.

Paolo Magelli i Sergej Goran Pristaš na Kustoskoj platformi

U petak, 14.lipnja i u ponedjeljak, 17. lipnja nastavlja se bogat program Kustoske platforme s gostovanjem dvoje izvanrednih umjetnika: Goran Sergej Pristaš govorit će o statusu umjetničkih praksi i što s njima kada su u sudaru s nemogućim, a u ponedjeljak Paolo Magelli održat će predavanje ˝Anti/ performativno – šetnja kroz povijest performativnog i ludila˝.

Sergej Pristaš, Nemoguće kompozicije (14 6. 2019.)  – 20:30 h

John Cage je pišući Freeman Etudes zamislio kompozicije nemoguće za izvedbu ne bi li predložio praktikalizaciju nemogućeg u nemogućim vremenima. Koji je status umjetničke prakse u sudaru s nemogućim i što činiti kad je nemoguće imaginirati promjenu?

Goran Sergej Pristaš je dramaturg, osnivač kolektiva BADco. i profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Projektima i suradnjama Pristaš je sudjelovao na Venecijanskom biennalu 2011. i 2016., Documenti 12 i brojnim festivalima, izložbama i konferencijama.

Paolo Magelli, Anti performativno – šetnja kroz povijest kazališta (17. 6. 2019.) – 20:30 h

Od  nastanka kazališta, preko Levi Strossa te pojava kazališta u Europi i izvan europskim prostorima. Kad gledamo povijest i genezu kazališta, pitamo se što je to performativno i što  u trenutku nastajanja performativa nosi povijest i ludilo

Paolo Magelli rođen je u Pratu u Toscani gdje je bio asistent Giorgija Strehlera, te je zajedno s Robertom Benignijem, Pamelom Villoresi, Saveriom Marconijem, Francescom Nutijem i Marcellom Bartolijem osnovao Teatro studio del Teatro Metastasio. Studirao je režiju i slavistiku. Godine 1985. se nastanjuje se u Zagrebu, nakon čega slijede brojne zapažne predstave. Osim u Hrvatskoj, Paolo Magelli režira u Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Venezueli, Meksiku, Švicarskoj, Kolumbiji, Belgiji, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu…

Kustoska platforma je  jedan od prvih programa edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a pokrenule su ga Ivana Meštrov i Mihaela Rihter kroz Udrugu Slobodne veze te je od prošle godine program proširen u područje izvedbenog – studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti. Program je namijenjen izvedbenim, vizualnim umjetnicima te mladim kustosima, a ovogodišnje izdanje KP: Performativne studije slučaja biti posvećeno sintagmi historijskog ludila i održava se u Centru KNAP.

Sva predavanja i izvedbe su otvorena za javnost.

Program