9. travnja 2020.

Predavanje iz ciklusa ‘Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje’

U četvrtak, 14. ožujka 2019. s početkom u 19 sati, u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu održat će se predavanje Breaking the surface – Nove tehnologije u služni istraživanja i zaštite podvodne arheološke baštine u sklopu ciklusa događanja Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje. Predavanje je besplatno za sve posjetitelje.

Predavači su  izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu; dr. sc. Antonio Vasilijević, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Ideja o suradnji između Sveučilišta u Zadru i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u domeni podvodnih arheoloških istraživanja potekla je iz međunarodne terenske radionice Breaking the Surface, na temu primjene podvodne robotike u biologiji i geologiji mora, podmorskoj arheologiji i pomorskoj sigurnosti, koja se već deset godina održava u Hrvatskoj.
U okviru radionice mnogi su stručnjaci svjetskoga glasa predstavili svoja iskustva i primjere dobre prakse na temu primjene novih tehnologija u istraživanju i zaštiti podmorske kulturne baštine, a u više navrata podvodni su roboti opremljeni raznim uređajima bili iskorišteni za dokumentiranje tijeka i rezultata podmorskih arheoloških istraživanja.

Za razliku od ronilaca kojima je vrijeme boravka na nalazištu krajnje ograničeno, roboti mogu na njemu provesti daleko više vremena i obavljati složene zadatke skeniranja morskog dna, mjerenja dubine i sastava slojeva te izrade batimetrijskih snimaka, 2D fotomozaika, 3D virtualnih modela, video zapisa i dr. Osim toga, testiranje učinkovitosti podvodne robotike na manjim dubinama omogućuje kvalitetnu pripremu za rad na velikim dubinama koje roniocima još nisu dostupne.

Ciklus događanja „Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje“ u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru predstavlja rezultate interdisciplinarnih istraživanja povijesnih brodova i plovidbe na hrvatskom Jadranu nastalih tijekom provedbe projekta AdriaS kojeg financijski podržava Hrvatska zaklada za znanost.

Knjižica Program ciklusa događanja Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje dostupna je ovdje.