5. travnja 2020.

Predstava ‘Cvilidreta’ premijerno u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje novu premijeru, koja će se održati u petak, 1. ožujka, s početkom u 19 sati. Bajku o Cvilidreti zapisala su braća Grimm, a za potrebe ove produkcije, tekst je lutkarskoj pozornici prilagodila Zinka Kiseljak.

Zagrebačko kazalište lutaka nastavlja suradnju s redateljicom Sašom Broz, nakon dva uspješna naslova izvedena na svojoj lutkarskoj pozornici: Pepeljuge iz 2013. i Aladina iz 2017. Uz maštovite lutke Davida Peroša Bonnota i scenografiju Davora Antolića Antasa te glazbu Zvjezdana Ružića.

Kraljevnu Zlaticu animira Ana-Marija Percaić, a Cvilidretu Jadran Grubišić. Ostale likove oživjeli su Matilda Sorić, Mario Mirković, Adam Skendžić, Ranko Zidarić, Branko Smiljanić, Leonard Mišić i Mihovil Malenica.

Cvilidreta je jedna od slavnijih priča iz zbirke braće Grimm. Mladi kralj dočuo je da postoji djevojka koja od slame može ispresti zlato te je pozvao u dvorac da to dokaže. Uspije li, postat će mu kraljicom, a ne uspije li – oduzet će joj život. Djevojci će u tom nemogućem zadatku pomoći neobičan patuljak, koji za svoje usluge traži plaću. Prvi put prsten, drugi put narukvicu, a treći put prvorođeno dijete. Očajna djevojka pristaje na sve, a kada obećanje dođe na naplatu, morat će pokazati svu svoju dosjetljivost kako bi odgonetnula patuljkovo ime te mu oduzela moć nad svojom obitelji.


Ulaznice

Fotografija: foto Novkovic