31. ožujka 2020.

Predstava ‘Iglica’ u koprodukciji kazališta Mala scena i Triko Cirkus Teatra gostuje u Kini

Predstava Iglica, nastala u koprodukciji kazališta Mala scena i Triko Cirkus Teatra, od 2. do 20. svibnja ponovno će se predstaviti kineskoj publici s čak jedanaest izvedaba u četiri grada.

Tijekom 2017. godine Iglica je igrala u gradovima Changsha, Jinan, Xi’an i Beijing, a na ovo je gostovanje pozvana upravo zahvaljujući oduševljenju kineske publike tijekom prethodna dva gostovanja.

Iglica, autorice Lane Šariće koju je režirao Ivica Šimić, priča je o djevojčici koja je drugačija od ostalih. Od rođenja je posebna zbog – iglica koje joj rastu iz cijelog tijela. Iglice je brane je od svih koji bi joj htjeli nešto učiniti nažao, ali je i priječe da bude kao i sve druge djevojčice.

Naša je predstava priča o jedinstvenosti i posebnosti svakoga od nas, priča o odrastanju te bolima i radostima koji prate ovaj proces. Iglica je također predstava o društvu koje teško prihvaća drugačije, a namijenjena je djeci od 4 do 10 godina.

Na gostovanju u Kini Iglicu, ulgavnom neverbalnu produkciju, izvode Nikolina Majdak, Iva Peter Dragan i Christian Peter s nekoliko rečenica na engleskom jeziku uz komentare na kineskom u izvedbi domaće glumice.

Iva Peter Dragan, glumica i osnivačica Triko Cirkus Teatra nam je rekla: «Uzbuđeni smo zbog prilike da ponovno nastupamo pred kineskom publikom. Kina je posebna zemlja, planet za sebe, a oduševila nas je već pri prvom susretu. Premda ima gotovo milijardu i pol ljudi, život je odlično uređen, glatko funkcionira, a ljudi su srdačni. Premda je neverbalna komunikacija u kazalištu za djecu u Kini neuobičajena, naša je predstava izuzetno dobro prihvaćena jer ju je kineska publika prepoznala kao nešto šte je se tiče. Ljubav, prijateljstvo, sloga – to su poruke koje smo prenosili i koje su naši domaćini objeručke prihvatili.»

Gostovanje Iglice dio je manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma, a na gostovanjima u Beijingu, Szhenzhenu, Zhuhaiu i Guanu predstavit će autohtono hrvatsko stvaralaštvo za djecu.

Osim Lane Šarić i Ivice Šimića, autorski tim čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Mirjana Zagorec, skladatelj Igor Karlić te producentica Vitomira Lončar. Od svoje je praizvedbe u siječnju 2013. godine Iglica je igrala po cijeloj Hrvatskoj, Europi, a gostovala je i na festivalima u Aziji. U listopadu 2014. godine predstavljala je Hrvatsku na Euro Kids festivalu u SAD-u, Washington DC, gdje je igrala u Kennedy Centru. 2013. godine Iglica je u službenoj konkurenciji festivala ASITEJ osvojila dvije nagrade – Nikolina Majdak proglašena je najboljom glumicom, a nagradu za najbolju kostimografiju dobila je Mirjana Zagorec.

Putne troškove gostovanja Male scene i Triko Cirkus Teatra financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.