Predstavljanje knjige ‘Sergije Glumac: grafika, grafički dizajn, scenografija’ Lovorke Magaš Bilandžić

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske održava predstavljanje knjige Lovorke Magaš Bilandžić Sergije Glumac: grafika, grafički dizajn, scenografija. Predstavljanje će se održati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, u srijedu, 5. lipnja 2019. u 12 sati.

O knjizi će govoriti: urednik dr. sc. Zvonko Maković; recenzenti dr. sc. Sandi Bulimbašić i dr. sc. Frano Dulibić te autorica dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić.

Grafičar, grafički dizajner, slikar i scenograf Sergije Glumac (1903. – 1964.) jedan je od najznačajnijih hrvatskih avangardnih umjetnika, autor koji je dao važan doprinos različitim tendencijama na međunarodnoj likovnoj sceni – od kubizma i ekspresionizma do nadrealizma i art décoa – te pridonio promoviranju grafičkog medija nakon Drugoga svjetskog rata. U knjizi se njegov bogat opus, izveden u različitim medijima, temeljito analizira, interpretira i kontekstualizira: iz rakursa Sergija Glumca iščitava se vrijeme u kojem je djelovao te donose nova saznanja o brojnim pojavama koje su obilježile povijest hrvatske grafike, grafičkog dizajna i scenografije, ali i gospodarskog, kulturnog i društvenog života u međuratnom i poslijeratnom razdoblju.

Vaš komentar...