9. travnja 2020.

Premijerna izvedba predstave ‘Transformers’ u Zagrebačkom plesnom centru

U četvrtak, 7. i petak 8. ožujka 2019. u 20 sati u prostoru Zagrebačkog plesnog centra održat će se premijerne izvedbe predstave Transformers koju potpisuje autorski dvojac plesnih umjetnika Ida Jolić i Marin Lemić.

Za dramaturšku podršku zadužena je Ivana Slunjski, oblikovanje zvuka i odabir glazbe Luka Gamulin, a producent je Ivan Mrđen. Fotografije potpisuje Iva Korenčić, a grafičko oblikovanje Iva Leustek.

Predstava Transformers polazi od ideje transformativnoga tijela nalazeći vokabular kojim se na razini tjelesne ekspresije, uključujući pokret, mimiku i glas, uspostavlja komunikacija između dvaju entiteta. Transformativno tijelo jest tijelo u stalnoj mijeni koje se mijenja vođeno unutarnjim impulsima, ali i potaknuto podražajima izvana, svojim mijenama utječući i na promjenu okoline, prostora i drugih tijela koja se u njegovoj blizini zatječu. U duetuTransformers istražuje se kako dva tijela, dva ne do kraja definirana entiteta, tijekom susreta preobražavaju jedno drugo, ostaju li transformacijski procesi zasebni ili su zbog međudjelovanja nužno dijeljeni, zrcale li se pojedinačni entiteti jedno u drugome ili se susretom promijenjeni međusobno udaljavaju. Možemo li se doista dokraja pojmiti? Kako tijelom i osjetilnošću razumijevati potrebe i htijenja drugoga tijela? Može li se tijelom komunicirati ono što jeziku izmiče?

Projekt je podržan sredstvima Ministarstva kulture i realiziran u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom unutar programa Koreospektar.