9. travnja 2020.

Promocija novog romana ‘Perla i što sad’ autorice Jelene Bobetko

U srijedu, 6. ožujka 2019. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavit će se novi roman Perla i i što sad autorice Jelene Bobetko. Na promociji će uz autoricu, govoriti i kritičarka Lada Žigo.

Kako se održava netom prije Međunarodnog dana žena, ovo snažna priča koja uznemruje i privlači, posvećena je svim ženama svijeta pogotovo žrtvama silovanja i poniženja. Autoričin potresan roman o mladoj balerini kojoj nasrtljivi život oduzima nukleus duše nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

”Valja naglasiti da Jelena Bobetko piše jednostavnim rečenicama koje su posve u funkciji priče – apsurdna priča dovoljno govori i dira u srce sama za sebe, pa ju nije bilo potrebe produbljivati sentimentima niti dodatnim egzistencijalnim rebusima. Roman je pun likova, dijaloga, odnosno napisan je kao dinamična i dobro osmišljena priča, do kraja nepredvidiva, pa tjera čitatelje da ju pročita u dahu. Spisateljica je pronašla pravi balans između melankolične priče i žive naracije. Iako upadamo u crne rupe mlade psihe, hodamo kroz priču u velikoj znatiželji što će dalje biti.

A može li pisac dobiti bolji kompliment od toga? Da mu knjiga ne stoji na noćnom ormariću, nego stalno u čitateljevoj ruci?

Perla je autoričino peto djelo – prethode mu Istinita priča koja je 2003. predložena za školsku lektiru. Potom se nižu romani Sjećanje na Viktora, Povratak Viktora i Agonija, a neka djela pretvorena su i u scenarije za film.

I Perla bi se mogla ekranizirati, s obzirom da priča obiluje različitim postajama, pustolovinama, likovima i dijalozima, a tema joj je itekako aktualna, u kontekstu svjetske borbe za ženska prava.” navodi kritičarka Lada Žigo.