29. ožujka 2020.

Radionice Zvonimira Dobrovića i Sonje Pregrad u sklopu programa Kustoska platforma

Nakon prvog dijela programa 11. Kustoske platforme: Performativne studije slučaja, održanog od 11. lipnja do 19. lipnja, s predavanjima Saše Božića, Žaka Valente, Gorana Sergeja Pristaša, Paola Magellija, Dragana Živadinova, kreće drugi dio vrlo bogatog program koji na svom početku donosi dvije radionice Zvonimira Dobrovića i Sonje Pregrad. Radionice se odvijaju u Centru KNAP, koji je i ovogodišnji partner projekta Kustoske platforme. 

Zvonimir Dobrović (Radionica, 1.7 – 2.7. 2019.)

Produkcija i kuriranje participativnih i izvedbenih kulturnih praksi

Radionica se sastoji od propitivanja uspješnih primjera društveno angažirane umjetnosti, povezivanja aktivizma i umjetnosti, mobiliziranja šire zajednice, stvaranja akcija i happeninga u javnom prostoru, participativnih kulturnih praksi, programa razvoja publike, kustoskih metodologija u izvedbenim umjetnostima, programa za razvoj umjetnika, komunikacije i distribucije umjetničkih projekata, kreativnih načina financiranja i produkcijskih trikova na primjerima djelovanja organizacije Domino (Queer, Perforacije, Sounded Bodies,…)    

Zvonimir Dobrović, osnivač udruge Domino i umjetnički direktor Queer Zagreba i Perforacija, predaje kulturni menadžmen i kuriranje redovito na brojnim konferencijama i sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstsvu, urednik knjiga i časopisa. Suosnivač je Fonda za druge, programa koji potiče filantropiju u kulturi i aktivizmu.


Sonja Pregrad (Radionica, 3.7 – 6.7. 2019.)

diaries of how / zapisi stvaranja izvedbe 

diaries of how / zapisi stvaranja izvedbe je laboratorij praktičnog rada. Svaki polaznik je pozvan doći sa svojim idejama i materijalima koje želi istraživati i od kojih želi sagraditi izvedbu. Svi su u rad pozvani uvesti svoj interes, teme i medije kojima se bave, te ih staviti u dijalog s ponuđenim strategijama/iskustvima, kako bi praktično našli njihovu funkciju za sebe, te kako bi bili poduprti u svom trenutnom kreativnom procesu.

Kroz različita iskustva, upoznavati ćemo se s tjelesnošću, disanjem i glasom. Istraživat ćemo oblikovanje vremena i prostora tijelom. Radit ćemo s pokretom kao kao procesom bavljenja nečime, namjesto kao reprodukcijom neke forme ili slike. Pažnja je onaj instrument koji omogućuje pojmiti, inicirati, izvesti, primijeniti izvedbu kao izraz. Tražit ćemo načine na koje se koncepti mogu prevesti u tjelesno iskustvo. Proći ćemo niz vježbi prevodeći pokret u druge medije (govor, video, zvuk, pisanje…). Remedijatizacijom procesa – bavljenjem istim idejama i materijalima kroz različite medije – svatko će imati priliku istražiti svoje koncepte i razviti ih u izvedbene materijale, ali i uzorke svog načina stvaranja, onoga kako…

Sonja Pregrad je plesna autorica, izvođačica i pedagoginja, s magisterijem Solo/Dance/Authorship s Universitaet der Kunste Berlin. Od 2005., autorica je više desetaka solo radova i suradnji, prezentiranih na festivalima i u kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2007. je jedna od su-osnicačica i organizatorica UPUH-ovom kolektivnom nagradom nagrađenog festivala IMPROSPEKCIJE. Od 2011. s Plesnim Centrom TALA vodi međunarodni projekt – interaktivni plesni časopis TASK. Kao izvođačica radi sa svjetski priznatim umjetnicima poput Meg Stuart, Borisa Charmatza, Sanje Iveković, Irme Omerzo i drugih. Predaje pri SMASH/ROAR programima u Berlinu, na ALU, Odsjeku za animirani film i nove medije i drugdje.

Kustoska platforma je  jedan od prvih programa edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a pokrenule su ga Ivana Meštrov i Mihaela Rihter kroz Udrugu Slobodne veze te je od prošle godine program proširen u područje izvedbenog – studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti. Program je namijenjen izvedbenim, vizualnim umjetnicima te mladim kustosima, a ovogodišnje izdanje KP: Performativne studije slučaja biti posvećeno sintagmi historijskog ludila i održava se u Centru KNAP.

Sva predavanja, radionice i izvedbe su otvorene za javnost.