29. ožujka 2020.

Slavoj Žižek gostuje u Filozofskom teatru

Prošlo je tri godine otkada je slovenski filozof gostovao u HNK, koji je za tu priliku, nakon što su sve karte rasprodane u tjedan dana, ugradio posebna sjedišta na samoj pozornici središnjeg hrvatskog kazališta. Sada se vraća s predavanjem pod intrigantnim nazivom Pod nebesima je veliki nered. Naša je situacija, tvrdi Žižek opasna, nered je posvuda, od klimatskih promjena do međunarodnih odnosa, od biotehnologije do seksualnih odnosa. No što ako je upravo taj kaos šansa za radikalnu promjenu? Jedan od najvećih živućih filozofa današnjice, Slavoj Žižek, gost je Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu 4. svibnja.

Voditelj i urednik Filozofskog teatra Srećko Horvat, kao i obično, vodit će razgovor s gostom i publikom nakon Žižekova predavanja. Na jesen se u HNK očekuje svjetska premijera Žižekove Antigone u režiji njemačko-hrvatske redateljice Angele Richter.

Slavoj Žižek rođen je u Ljubljani 1949. Doktorirao je na Ljubljanskom sveučilištu 1981., a drugi je doktorat obranio u Parizu na Sveučilištu Pariz VIII. Danas je Žižek jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa, o čemu svjedoče brojne knjige napisane o njegovu radu, kao i nekoliko dokumentarnih filmova te krcate dvorane diljem svijeta. Autor je više od pedeset knjiga prevedenih na više od dvadeset svjetskih jezika. Nazivaju ga “najopasnijim filozofom Zapada” i “Elvisom kulturalne teorije”.