9. travnja 2020.

‘Tonček i Točkica’ nova premijera Gradskog kazališta Žar ptica

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica kao novu premijeru, u petak, 15. ožujka, najavljuje predstavu Tonček i Točkica u režiji Anje Maksić Japundžić, po romanu poznatoga njemačkog pisca za djecu Ericha Kästnera koji govori o jazu između bogatih i siromašnih, ali i snazi prijateljstva koje nadilazi sve prepreke.

Ericha Kästnera, jednoga od najboljih i najcjenjenijih njemačkih pisaca za djecu, na scenu Žar ptice postavlja redateljica Anja Maksić Japundžić po dramatizaciji Dubravka Mihanovića.

Kostimografkinja je Dženisa Pecotić, scenograf i dizajn rasvjete Ivan Lušičić, scenski pokret oblikuje Blaženka Kovač Carić, a skladatelji su Ivana Starčević i Marko Levanić.

U glavnim ulogama Tončeka i Točkice pojavljuju se Petar Atanasoski i Amanda Prenkaj, dok ostale uloge tumače Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Dunja Fajdić, Marko Hergešić, Zoran Pribičević, Domagoj Janković i Josip Brakus.

Priča o Tončeku i Točkici događa se u Berlinu i opisuje njihovo iskreno i neraskidivo prijateljstvo. Iako dolaze iz različitih slojeva društva, Tonček iz siromašne, a Točkica iz bogate obitelji, to nimalo ne utječe na njihova svakodnevna zanimljiva druženja.

“Kästnerov stil karakterizira jednostavno, duhovito pripovijedanje s mnoštvom životnih, šaljivih dijaloga. I najdramatičnije trenutke Kästner humoristički oblikuje, u čemu mu u ovom romanu najviše pomaže lik vesele Točkice koja svojom živošću i vedrinom ono što je tužno i dosadno pretvara u veselo i zabavno”, stoji u najavi.

Predstava je namijenjena djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole.