U ciklusu tribina Marije Ott Franolić ‘Od 5 do 95: dokumentiranje ženskih života’

Web-projekt Od5do95 postoji već tri godine. To je multimedijalna platforma na kojoj se nalaze intervjui sa ženama različitih uzrasta, porijekla i životnih sudbina. To je virtualni muzej ženske usmene povijesti i svakodnevice. Pokrenule su ga režiserka Arijana Lekić Fridrih i snimateljica Andrea Kaštelan, a pridružio im se i producent Tibor Keser. Tribina će se održati u četvrtak, 23. svibnja 2019. u 19 sati u KIC-u, Preradovićeva 5. Ulaz je slobodan.

Žene u ovim intervjuima govore o svome odrastanju, odnosu s majkom, partnerom, djecom, o samorealizaciji, ambicijama, željama za budućnost, žaljenju za propuštenim i mnogim drugim temama.

Zašto je uopće važno bilježiti žensku usmenu povijest, i koja je specifičnost ovoga projekta? Kako nagovoriti žene da se otvore i javno ispričaju svoje životne priče, ponekad i vrlo intimne? Može li to biti dobar povod da ispitanice progovore o nekim tabu temama i da se pokrene ženski međugeneracijski dijalog? Što nam ovi intervjui govore o promjenama koje su žene doživjele unazad nekoliko generacija i o njihovom položaju u današnjem društvu? Po kojem se principu sugovornice biraju i koja im se pitanja postavljaju? Koje je sve rezultate ta platforma donijela i kako bi projekt trebao zaživjeti u budućnosti?

Platformu Od5do95 predstavit će multimedijalna umjetnica i režiserka Arijana Lekić Fridrih, a tribinu moderira teoretičarka Marija Ott Franolić.

Društvene mreže

Vaš komentar...