1. ožujka 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Vrhunska domaća i svjetska književnost u Zagrebu i Splitu

U sedmoj godini održavanja, od 8. do 14. rujna u Zagrebu, te 9. i 10. rujna u Splitu, Festival svjetske književnosti donosi bogat program s više od stotinu inozemnih i domaćih gostiju koji će u nedjelju u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) u Zagrebu otvoriti gostovanje nagrađivanog španjolskog pisca Fernanda Aramburua te koncert Damira Kukuruzovića.

Ove godine u fokusu je festivala španjolska književnost, a otvorit će ga u nedjelju 8. rujna jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Fernando Aramburu.

“Riječ je o piscu koji je svojim romanom Patria uspio pomaknuti granice pripovijedanja. Roman je preveden na 30 jezika, a Španjolskoj je prodan u više od milijun primjeraka. Dakle, govorimo o ozbiljnoj knjizi koja govori o Baskiji, ali to je i knjiga koja, više nego bilo koja druga, govori o nama samima”, rekao je Serdarević. U povodu autorova gostovanja, Fraktura je objavila Patriu u prijevodu Željke Somun.

Od autora španjolskoga govornog područja, Serdarević posebno izdvaja i “miljenika zagrebačke publike”, Argentinca Jorgea Bucaya za čije su predavanje Priče koje su me naučile tko sam karte već rasprodane. U Zagreb, kao jednu od prvih postaja svjetske turneje nakon objave treće knjige kojom nastavlja slavni serijal Millenium Stiega Larssona, dolazi i David Lagercrantz. Knjigu “Djevojka koja je morala umrijeti” također je objavila Fraktura (prijevod Sandra Ljubas).

Među ključnim gostima festivala Serdarević je naveo i Paula Beattyja, “prvog američkog dobitnika Man Bookera koji se u svojem nagrađenom romanu Prodana duša neumoljivom satiričkom oštricom obrušava na današnju Ameriku”; “jednu od najvažnijih svjetskih autorica u stalnom užem krugu za Nobelovu nagradu”, rusku spisateljicu Ljudmilu Ulicku, te Francuskinju Leilu Slimani, “mladu zvijezdu svjetske književnosti, dobitnicu Goncourta”, čiji razgovor s Mimom Simić u subotu 14. rujna zatvara festival.

Ukupno je više od stotinu gostiju ovogodišnjeg festivalskog izdanja, a uz brojne inozemne autore s publikom će se družiti i domaći, među kojima Julijana Adamović, Jurica Pavičić, Marina Vujičić, Tomica Bjasić, Zvonko Maković, Olja Savičević Ivančević, Nebojša Lujanović, Luiza Bouharaoua, Dinko Kreho, te Marija Dejanović. U splitskom dijelu programa, gostovat će Ivana Šojat i Darko Cvijetić, a predstavit će se i splitske autorice nove generacije Aleksandra Kardum, Tanja Mravak i Nada Topić. Od autora iz regije u Zagreb, među ostalima, dolaze Srđan Valjarević iz Srbije i Mojca Kumerdej iz Slovenije.