6. kolovoza 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

‘Zlatno doba slovačkog filma’ na Kratkom utorku u kinu Tuškanac

U utorak, 30. travnja, u 19 i 21 sat, na Kratkom utorku u kinu Tuškanac u Zagrebu, prikazuju se slovački filmovi 60-ih i 70-ih.

Na rasporedu u 19h je izbor kratkih filmova najpoznatijih slovačkih autora – Juraja Jakubiska, Dušana Hanáka i Dušana Trančíka, a onda u 21h i film koji je 2000. u velikoj anketi tamošnjih filmskih kritičara proglašen najboljim slovačkim filmom svih vremena – srednjemetražni dokumentarac Slike staroga svijeta Dušana Hanáka. Svi filmovi projiciraju se s 35mm filmskih kopija.

Ova selekcija predstavlja najznačanije filmove većinom napravljene u tzv. ‘zlatno doba’ 60-ih, kad su političko uplitanje i birokratska kontrola u čehoslovačkoj filmskoj industriji oslabljeli. Po prvi put nakon poslijeratnog ponovnog starta slovačkog filma 1945., ponajviše mlada generacija filmaša počela je pokazivati sklonosti k eksperimentu, koji su se najviše mogli primijetiti u radovima Dušana Hanáka, Juraja Jakubiska i Dušana Trančíka. Osim toga i autori starije generacije, kao što su bili Vlado Kubenko i Martin Slivka, počeli su istraživati različite mogućnosti rada s filmskim slikama, glazbom ili zvukovima, pronalazeći načine kako da ‘ne prikažu’, ‘ne pripovijedaju’ (odbijajući korištenje voiceovera) i ‘ne ilustriraju’ stvari.

Pomak u njihovim razmišljanjima u isto vrijeme bio je inspiriran suvremenom eksperimentalnom elektronskom glazbom, pa su značajni glazbeni kompozitori tog vremena (Ilja Zeljenka, Roman Berger i Pavol Šimai) počeli surađivati na njihovim filmovima.

Program su pripremili Marián Hausner, direktor nacionalnog filmskog arhiva Slovačkog filmskog instituta i Martin Kaňuch, programski urednik Slovačkog filmskog instituta, a predstavit će ga njihove kolege Rastislav Steranka i Tomáš Hudák.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u partnerstvu sa Slovačkim filmskim institutom. Filmovi se puštaju sa 35mm kopija iz njihovog filmskog arhiva, imaju engleske titlove, a ulaz na program je 20kn. Jedna karta vrijedi za oba programa.

Raspored projekcije: 

19.00h Program kratkih filmova (78 min)
Voda i rad (Voda a práca), Martin Slivka, 1963., 9 min, 35mm
Došao nam je Old Shatterhand (Prišiel k nám Old Shatterhand), Dušan Hanák, 1966., 12 min, 35mm
Pakao skretničarskog tornja (Hr. Peklo), Vlado Kubenko, 1967., 12 min, 35mm
Bukteće rijeke (Ohnivé rieky), Ctibor Kováč, 1965., 10 min, 35mm
Fotografiranje obitavatelja (Fotografovanie obyvateľov domu), Dušan Trančík, 1968., 16 min, 35mm
Oko (Oko), Juraj Bindzár, 1968., 6 min, 35mm
Bubnjar Crvenog križa (Bubeník Červeného kríža), Juraj Jakubisko, 1977., 13 min, 35mm

20.20h Razgovor s Rastislavom Sterankom i Tomášom Hudákom

21.00h Slike staroga svijeta (Obrazy starého sveta), Dušan Hanak, 1972., 64 min, 35mm