4. prosinca 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Promocija knjige ‘POPUP CV 2012-2017’ u Institutu za suvremenu umjetnost

Promocija knjige – POPUP CV 2012-2017, urednika Ane Petrović i Vladmira Freliha, održat će se u četvrtak, 4. travnja 2019. u 19:00 sati, u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu.

Autori i urednici knjige Ana Petrović i Vladimir Frelih, knjigu su koncipirali kao platformu za sadašnja i buduća vrednovanja i istraživanja, kako za ljubitelje vizualne umjetnosti, tako i posebno za istraživače novih koncepcija i paradigmi. Na promociji sudjeluju: Ana Petrović, Vladimir Frelih i Igor Loinjak.

Knjiga POPUP CV 2012-2017 ukoričena je bilješka o šestogodišnjem postojanju istoimenog projekta koji je trajao od 2012. do 2017. godine. U knjizi su na 300 stranica sabrani svi intervjui s umjetnicima/cama koji su dali svoj umjetnički doprinos te foto-dokumentacija o radovima.

U većem dijelu knjiga je i artist book i ljetopis jedne epohe istodobno. Sadržajno, knjiga je nastavak uređivačke ideje Umjetničke organizacije POPUP, te nudi 34 poglavlja proistekla iz šestogodišnjeg programa POPUP projekta.

Anarhoidna struktura same organizacije bio je alat za propitivanja i samopropitivanja ali i za stvaranje novih energija za uvijek nove početke gdje ples po rubu nije jednokratni izlet u nešto čega nema, već crta standarda ispod koje nema ničega.

POPUP projekt umjetnička je organizacija utemeljena na ideji alternativne galerijske platforme. Bavi se promicanjem i osvještavanjem suvremene umjetničke prakse koja na određeni način „iskače“ iz okvira uobičajenih institucionalnih okvira i nastoji nadići ukoričeno shvaćanje termina umjetnost i suvremenost. Sam naziv projekta upućuje na nestalnu strukturu koja se, nekontrolirano iskačući, pop-up reklamni prostori, na internetskim stranicama, nemilosrdno nameće konzumentu.