25. rujna 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Arheološki muzej predstavlja izložbu fotografija Karela Richtra

Arheološki muzej u Zagrebu otvara izložbu fotografija u sklopu kulturnog programa Four Seasons Of Czech Culture pod nazivom Karel Richtr: Enchanted Beauty koja će seodržati u četvrtak, 23. svibnja s početkom u 19 sati u Galeriji AMZ.

Arhaični, mokri kolodijski proces daje svim fotografijama posebnu čaroliju. Smeđe-crni chiaroscuro evocira barokne majstore Rembrandta ili Rubensa. Autor aktova golotinju više skriva nego što ju transparentno pokazuje i lascivno ističe erotiku, više se poigrava s oblinama i sa svjetlom, traži njihov idealan odnos i razmišlja o savršenoj finalnoj kompoziciji. Žena je, u njegovim očima, nositeljica dražesnosti i ljepote. Autor voli oble oblike, zna s njima raditi i smjestiti ih u zanimljiv prostor. Ali to samo nije bilo dovoljno za stvaranje interesantne slike. Njegovu tvorbu unikatnim čine iznenađujući detalji, na primjer starinska lampa, antički stup ili obična knjiga. Sve to zajedno čini prekrasan konačni dojam za promatrača. Autorove slike nisu vulgarne ni provokativne, nego više sanjalačke. I što je najvažnije, one nisu aktovi u pravom smislu te riječi, nego stidljivi pokušaji imenovanja ljepote kao opipljive supstance.

Takozvani kolodijski proces kojim se dolazilo do prvih fotografija navodno je izumljen davne 1851. godine i to gotovo istovremeno od strane Fredericka Scotta Archera i Gustava Le Grayja. Iako je ovaj proces tada zahtijevao prenosivu tamnu komoru, kombinirao se proces kalotipije i dagerotipije. Tehnika je vrlo brzo postala prilično popularna i često korištena za razne vrste fotografija od portreta, do pejzaža i fotografija arhitekture. Autor izložbe Karl Richtr održat će stručno predavanje o uporabi ove stare fotografske metode u današnje doba.

Karela Richtra (*1973), s fotografiranjem, upoznao je njegov otac, koji mu je uvijek bio inspiracija i velik uzor. S pojavom digitalne fotografije promijenio se kompletan način fotografiranja. Dok je većina njihovih kolega krenula tim novim smjerom i nabavila moderne, digitalne fotoaparate, on je krenuo u suprotnom smjeru. U povijesti fotografije tražio je tehniku koja bi mu omogućila potpunu neovisnost o kvaliteti fotoaparata ili materijala. S obzirom na njegovu umjetničku viziju i stav, zaljubio se u mokru kolodijsku tehniku (1851. g. uveo Frederik Scott Archer). Tehnika je prastara, raditi s njom je teško, često i nepredvidivo, ali može stvoriti unikatne fotografije visoke umjetničke razine. Vlastitim rukama napravio si je dva fotoaparata, s kojima dan danas slika. U zadnje vrijeme organizirao je cijeli niz autorskih izložbi po cijeloj Češkoj, a isto tako drži tečajeve i radionice fotografije.