19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

17. Festival prvih službeno je otvoren

U Galeriji Događanja službeno je otvoren 17. Festival prvih koji se do 19. listopada 2019. održava u Centru Knap. Na otvorenju su se prisutnima obratile Anja Planinčić, ravnateljica KNAP-a, naglasivši zadovoljstvo što je KNAP upravo treću godinu zaredom domaćin festivalu koji njeguje alternativne tendencije te Ana Janjatović Zorica, umjetnička direktorica Festivala prvih, kazavši kako je za centralnu točku ovogodišnjeg izdanja festivala uzet pojam nestalna ljubav jer je današnje društveno okruženje obilježeno metaforom tekuće modernosti što neposredno dovodi do stalnih promjena u svim sferama društva, osobito u međuljudskim odnosima. Dalibor Jakus, voditelj odnosa s javnošću Festivala prvih, istaknuo je da se i ove godine uz nagradu publike dodijeljuje nagrada stručnog žirija, kojeg čine članovi sociolog Krešimir Zubčić, doktorandica na studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture i novinarka Ana Fazekaš te Lucija Duda iz KNAP-a.

Prvi dan obilježilo je otvorenje skupne izložbe na temu festivala «Nestalna ljubav – o krhosti ljudskih odnosa», s radovima odabranima na natječaju, na kojoj se predstavljaju Kritina Birtić, Mirta Boban, Vanda Urković, Dijana Lukić, Sonja Nerat, Lena Rihnovski, Klara Šimunović, Nina Šegović. U konkurenciji je još i film Ines Jokoš «Izlazite li vanka» koji prati žiteljicu doma za starije osobe Jelu i Beograđanina Milu, poznatijeg kao Milu Chopina; nesvakidašnji par koji je počeo svoju ljubavnu priču u hektičnom tempu turističke meke Dubrovnika. Publika je film pogledala netom nakon otvorenja festivala. 

U nastavku programa je održano predavanje dr. sc. Hajrudina Hromadžića na temu Nestalna ljubav – o krhkosti ljudskih odnosa koji je u svom izlaganju predstavio poljskog sociologa, filozofa i teoretičara kulture Zygmunta Baumana i dio njegovog opusa iz prvog desetljeća ovog stoljeća u kojem se bavio pojmom „tekućeg“, fizikalnom kategorijom prevedenom u sociološki koncept. Obradio ga je iz nekoliko društveno-problemskih rakursa (modernost, ljubav, život, strah, zlo…), a tijekom predavanja Hromadžić je detaljnije analizirao Baumanovu knjigu Tekuća/Nestalna ljubav. Program prvog dana festivala zaključio je slatki performans Pina Ivančića izradom čokoslastica za «nestalnu konzumaciju» kojom se delikatno komercijalizira konzumacija ljubavne delicije. 

 

Utorak na 17. Festivalu prvih

Drugog dana (u 18:00 sati u Koncertnoj dvorani Centra KNAP) publika će imati priliku vidjeti film Forska zima koji je snimljen kao završna prezentacija filmskog i dramskog edukativnog procesa projekta Akcija na otoku ili kako hoćete, a «postavljenog» prema motivima komedije Na tri kralja ili kako hoćete Williama Shakespearea, jer autor navodi Iliriju kao mjesto događanja što uključuje i otok Hvar. 

Od 20:00 sati bit će prikazan kratki igrani film Barbare Vekarić  Nitko nije savršen. Film prati glavnu junakinju Stefani koja je tijekom školskog izleta suočena sa svojim kompleksima usred sve većih pritisaka od razularenih prijateljica da izgubi nevinost s dečkom iz razreda.

A, program drugog dana zatvorit će performans Petre Brnardić Do you love me?.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Festival prvih pokrenuo je multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. FP svake godine proglašava središnju temu. Dosadašnje teme bile su: reklamokracija, GMO i biotehnologije, dominacije, mine, društvena odgovornost kapitala, mediji i prava djeteta, besplatno obrazovanje, poslovi sa Suncem, nepoznata mjesta u hrvatskoj umjetnosti 70-ih i 80-ih, nada, društvo razočaranja, depresija, solidarnost, pravo na (po)grešku, izmišljanje tradicije i doba praznine. Pokretanje Festivala prvih 2003. godine bilo je važno kako bi se otvorio prostor na javnoj sceni u zatvorenoj sredini te omogućio inicijacijski trenutak onima koji dolaze i, još važnije, da bi se prisililo/privoljelo one umjetnike i sve ostale koji su već tu da se usude napustiti profesionalno i zanatski sređene manirističke dvorce svojeg javnog istupa.