21. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

17. izdanje Queer Zagreb Sezone donosi bogati kulturni program

Uz inozemne i domaće goste, u sklopu ovogodišnjeg izdanja ovog kultnog zagrebačkog festivala istinsku poslasticu predstavlja glazbeni happening kojim se 23. svibnja, s početkom u 21 sat, u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti obilježava 50. obljetnica znamenitog glazbenog festivala Woodstock, za ovu priliku prigodno nazvan Woodstock 1969. – 2019. Pedeset nijansi queera. 

Uz ženu za sva vremena, Zdenku Kovačiček, u ulozi Janis Joplin i Zlatka Burića Kiće, karizmatičnog rokera s holivudskim iskustvom u ulozi Joea Cockera te režiju našeg renomiranog kazališnog redatelja Branka Brezovca, na koncertu će se za glazbeni dio pobrinuti Greenhouse Blues Band i niz drugih izvođača dok će prostor underground atmosfere garaže Muzeja suvremene umjetnosti obasjavat 50-metarske umjetničke vizualizacije Ivana Marušića Klifa. Na koncertu će sudjelovati brojni umjetnici, vi(deo)-jayovi, zborovi, ako i plemeniti šarlatani u ulogama nekih od najpopularnijih sudionika originalnog koncertnog događaja, uz već spomenutog Joea Cockera, Jimmyja Hendrixa, Joan Baez i ostalih.

Povodom ovog revival koncerta, naša ugledna glazbenica Zdenka Kovačiček izjavila je: ‘Woodstock predstavlja prekretničku točku u životu moje generacije, trenutak koji nas je formirao kao ljude, a u budućim godinama i kao glazbene umjetnike. Nastup Janis Joplin na ovom čuvenom festivalu za mene i danas predstavlja jednu iz najužeg kruga vrhunskih pjevačkih kreacija. Ne treba smetnuti s uma i svojevrsnu inačicu ovog znamenitog koncerta koja se u bivšoj državi, pod imenom BOOM festival, održavala od 1972. do 1978. godine.  Od svih mojih nastupa tijekom navedenog razdoblja izdvojila bih onaj iz 1973. godine kada sam sam otpjevala Klick Temu br.1 koja je ušla u antologiju hrvatskog rocka.’

‘Nostalgija za snagom jedne epohe može nastati samo  kad se, kao u ovo naše vučje vrijeme, izgubi ili, lijepo rečeno, pobrka snaga i njen istovremeni ideal. Stoga će ovaj hommage Woodstocku biti sve samo ne nostalgija, ali to sve neće, naravno, biti niti poziv na snagu, za to smo prestari i preučeni’, zaključuje Branko Brezovec.

Woodstock je naziv koncerta održanog od 15. do 18. kolovoza 1969. godine u američkoj saveznoj državi New York, s rekordnom posjetom od gotovo 500.000 zaljubljenika u rock glazbu. Ovoj činjenici zasigurno je prethodila i odluka 25-godišnjeg Michaela Langa, pokretača ideje i organizatora ovog čuvenog rock događaja, koji, vidjevši koliko ljudi pristiže i kakve sve to poteškoće može proizvesti, proglašava festival besplatnim. Na potonjem su, među ostalima, nastupili Janis Joplin, Joan Baez, Arlo Guthrie, Santana, Joe Cockera i Grease band, sastavi Grateful Dead, Jefferson Airplane, Creedence Clearwater Revival i The Who.

Cjelokupan iznos od ulaznica namijenjen je Fondu za druge.  Riječ je o fondu koji su pokrenuli Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković u svrhu prikupljanja sredstava za potporu umjetničkim i aktivističkim projektima i edukaciji pojedinaca čiji rad i ideje pružaju nadahnuće i osnaživanje projekata unutar vlastitih zajednica. Više informacija o fondu možete pronaći na https://www.fund4others.org.

17. izdanje Queer Zagreb Sezone, od 17. do 24. svibnja, donosi bogati kulturni program kroz osam dana obilježenih estetikom koja se poigrava čežnjama, identitetima i snovima. Cjelokupni program i raspored predstava, izložbi i radionica  pronađiteovdje.