5. ožujka 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

‘Animalizam u crtežu, slikarstvu i fotografiji’, virtualna izložba HDLU Zagreb

U svibnju 2020., HDLU Zagreb imao je planirane dvije izložbe u galerijama Ekonomskog fakulteta u Ljubljani: u Galeriji Ekonomskog fakulteta u Ljubljani trebala se održati izložba crteža i slika članova HDLU Zagreb, pod nazivom Animalizam u crtežu i slikarstvu. U isto vrijeme, u Maloj galeriji Ekonomskog fakulteta u Ljubljani trebala se održati izložba fotografija članova i prijatelja HDLU Zagreb, pod nazivom Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji’, a koja se ove zime predstavila u Zagrebu, u Fotogaleriji Dubrava (link).

Zbog pandemije koronavirusa, ali i nedavnih potresa u Zagrebu, te dvije izložbe su odgođene, no sada u ovoj virtualnoj izložbi HDLU predstavlja prošireni postav likovnih i fotografskih djela članova i prijatelja HDLU Zagreb.

Izlagači su Anđelko Brkić, Antonija Cesarec, Krešimira Gojanović, Juraj Jonke, Valentina Kasapović, Ivana Kolić, Miroslava Kos, Alfred Freddy Krupa, Rada Marković, Jelena Martinović, Krešimir Radas i Mladen Žunjić.

Živeći tako u suživotu sa životinjama, bez obzira da li se radi o kućnim ljubimcima ili životinjama koje srećemo u prirodi, umjetnici mogu zapaziti i na svojim djelima dočarati da su životinje u mnogo čemu nalik ljudima, one mogu osjećati privrženost, ljubav, veselje ili tugu, te ih također možemo portretirati, bilo kroz njihov individualni karakter ili kao simbole za određena duhovna stanja. Za mnoge umjetnike, životinja je i danas poput nekog ”svetog vodiča”, koji ih iz dubina njihove imaginacije navodi da istraže tajne prirode. Tako smo i kroz ovu virtualnu izložbu željeli prenijeti poruku o tome koliko je bitno razumjeti i druga živa bića koja nastanjuju ovaj planet osim nas, te nam u svakodnevnom životu i susretima pružaju puno dragocjenih spoznaja i iskrene naklonosti.// mr. art Krešimira Gojanović