27. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Berislav Šipuš u Majstorskom ciklusu predvodi praizvedbu svog novog djela

Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a, u četvrtak, 5. ožujka u 19.30u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, rezidencijalni skladatelj HRT-a Berislav Šipuš predvodi praizvedbu svog novog djela Koncerta za violinu i orkestar.

Solistica uz Simfonijski orkestar HRT-a bit će jedna od najuspješnijih hrvatskih glazbenica mlađe generacije, violinistica Katarina Kutnar.

U čast svojemu profesoru kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Stanku Horvatu, s kojim je blisko surađivao i pri vodstvu Muzičkog biennala Zagreb, te u povodu 90. obljetnice njegova rođenja, maestro Šipuš predvodit će i izvedbu skladbe Dithyrambos. Djelo je praizvedeno upravo na MBZ-u 2005., a samo godinu i pol dana nakon toga, napustit će nas taj velikan hrvatske glazbe 20. stoljeća.

Program zaključuje Četvrta simfonija Ludwiga van Beethovena, koja se smatra najmanje poznatom, u sjeni njegovih ostalih, monumentalnijih ostvarenja. No, mnogi se slažu da je upravo tom lirskom i spontanom glazbom prvi put u punom sjaju pokazao svoje majstorstvo simfonijskog razvoja.

Pojedinačne ulaznice u prodaji su na blagajni KD Vatroslav Lisinski ili na lisinski.hr, a izravni prijenos koncerta možete pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija.

© Matej Grgić, Domagoj Kunić