5. ožujka 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

CeKaTe-ov online program ovogodišnje virtualne Noći knjige

U virtualnoj inačici, s porukom S knjigom nisi izoliran! Centar za kulturu Trešnjevka tradicionalno se pridružuje proslavi svjetskoga dana knjige, ovog puta zanimljivim online programom. Pobjednici dječjeg literarnog natječaja, intervju Silvije Šesto i putopis Sanjaj, mali sanjaj  Ede Toplaka razveselit će knjigoljupce. 

Čitat će se nagrađene radove literarnog natječaja za djecu Knjiga nije hrana, ali je poslastica! Kroz dvanaest godina Festivala dječje knjige vidjelo se da puno djece osim što čita, puno i piše. Natječaji su pokazali da među mladima ima mnogo kreativnih koji se vrlo lijepo snalaze s riječima i već su na dobrom putu prema umjetnosti. Među pobjedničkim radovima ima prekrasnih pjesama i proznih sastava koje predstavljamo u Noći Knjige. 

Na web stranici i Facebooku moći će se ekskluzivno proviriti u neke dijelove njenih najnovijih slikovnica: Uhvati mi plavog meduJapajapac i Miona, daj šuti. O ove tri slikovnice, o tome kako su nastale, o knjigama općenito, o pisanju kao životnom odabiru, o tome koji su romani utjecali na nju i o svemu, što možda o ovoj književnici niste znali, imat ćete priliku pročitati i saznati u online intervjuu sa proslavljenom književnicom za djecu i mlade Silvijom Šesto.

Za kraj, putopis Ede Toplaka pod nazivom Sanjaj, mali sanjaj s putovanja po Indiji iz koje se naš putopisac vratio krajem veljače ove godine. Još kao dječak sanjao je o tome da vidi Taj Mahal, a nakon što je obišao velik dio svijeta i ova dječačka želja mu se ostvarila. Po čemu je baš Indija bila jedinstveno iskustvo? Što je indijski zlatni trokut i koje sve zanimljivosti tamo možemo vidjeti? Znate li da postoji više legendi o Taj Mahalu? Možete li zamisliti kako izgleda promet u Indiji i kako ide priča o Akbarovom slonu? Na sva ova pitanja saznat ćete odgovore u online putopisu.

Online program za Noć knjige moguće je pratiti od ovog četvrtka u 9 sati na web stranici i Facebooku Centra za kulturu Trešnjevka.