19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Četvrta ‘Priča o igračkama’ 20. lipnja stiže u kina!

Nakon devet godina na kino platna vraća se svim generacijama poznata ekipa iz Priče o igračkama predvođena Woodyjem i Buzzom Svjetlosnim! Četvrti dio jednog od najuspješnijih animiranih filmova svih vremena iz Disney/Pixar radionice u domaća kina stiže 20. lipnja u distribuciji 2i Filma.

Priča o igračkama 4 u domaća kina stiže u sinkroniziranoj verziji u režiji Anje Maksić Japundžić. U ulogama glavnih junaka Woodyja i Buzza opet se pojavljuju Krešimir Mikić i Ranko Zidarić, a ostalim likovima glasove su posudili Barbara Prpić, Živko Anočić, Marko Cindrić, Lea Jablanović,  Ivana Boban, Domagoj Janković, Ivan Colarić, Hana Hegedušić, Enes Vejzović, Anja Maksić Japundžić, Maja Posavec, Katarina Strahinić, Ana Magud, Emily Davis, Nenad Cvetko, Ljubomir Kerekeš, Dean Krivačić i drugi.

Lijepo je imati jedan konstantan i kvalitetan posao kroz sve ove godine, drago mi je što se radi u nastavcima, filmovi su super, zanimljivi, pogotovo za klince. Meni je glas malo ostario, produbio se u proteklih deset godina, ali vjerujem da je i Tomu Hanksu (Woody u originalnoj verziji). Dobro je vratiti se među staru ekipu, kaže domaća inačica Woodyja, Krešimir Mikić.

Priča o igračkama ima neku nevjerojatnu količinu vedrine i optimizma. Mene ta vrsta angažmana odmara; ima tu jako puno posla, ali me psihički odmara i vraća mi optimizam i entuzijazam.

Neka vrsta zaigranosti i infantilizma je važna za naš posao; da nismo na neki način pomaknuti i izvan standarda, ne bi mogli ni funkcionirati u ovom poslu. Mislim da su me za Buzza odabrali jer imamo dosta sličnosti. Baš kao i Buzz, imam puno funkcija koje ničemu ne služe. Kod njega mi je super ta vrsta zaigranosti, što je on zapravo superjunak bez moći, kaže hrvatski Buzz Ranko Zidarić.

U novom nastavku Priče o igračkama, u obitelj igračaka koja sada živi kod djevojčice Bonnie stiže novi član, plastična žlicovilica Viličko koji prolazi ozbiljnu krizu identiteta. Naime, Viličko se izjašnjava kao smeće, a ne kao igračka. Woody tako na sebe preuzima obvezu da natjera Vilička da prihvati sebe kao igračku. Kada djevojčica Bonnie okupi cijelu bandu igračaka i odvede ih na obiteljski izlet, Woody završi u neočekivanoj avanturi koja uključuje ponovni susret s davno izgubljenom prijateljicom, porculanskom lutkom Bo Peep.

Priče o igračkama jako volim jer je to bio jedan od prvih 3D animiranih filmova, pratio sam ih kao klinac, kad je Pixar stasao, tako da mi je s te strane zanimljivo gledati tu, sad već stariju, vrstu animacije.  Sve u svemu, lijepo je složeno za djecu, dosta je duhovito, pa je prikladno i za odrasle koji dolaze s djecom, zaključuje Krešimir Mikić. Crtići koje danas rade ozbiljne kompanije poput Disneya-Pixara imaju nevjerojatan balans humora, priče i pouke, dodaje Ranko Zidarić.

Rad na ovoj izuzetno uspješnoj franšizi započeo je prije punih 25 godina, a prva Priča o igračkama izašla je 1995. te označila veliku prekretnicu u svijetu animiranog filma – to je naime bio prvi dugometražni animirani film u povijesti u potpunosti kreiran pomoću računalne animacije. Bio je to ujedno najuspješniji film 1995. godine, a zaradio je i tri nominacije za nagradu Oscar (prvi animirani film koji je osvojio nominaciju za najbolji originalni scenarij) te dvije za Zlatni globus. Četiri godine kasnije, Priča o igračkama 2 srušila je rekorde filmskih otvaranja te godine u SAD-u, Velikoj Britaniji i Japanu, osvojila Zlatni globus za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla kao i Grammyja za pjesmu When She Loved Me Randyja Newmana. 2010. treći nastavak Priče o igračkama osvojio je pak Oscara za najbolji dugometražni animirani film, a u istoj kategoriji nagrađen je i Zlatnim globusom te nagradom BAFTA.

Što je bilo toliko specifično za likove iz Priče o igračkama da su dotakli toliki broj gledatelja diljem svijeta? Prema mišljenju Andrewa Stantona, koji je sudjelovao u kreiranju i pisanju scenarija za sve priče iz franšize, sve se svodi na svojstvenu, prirođenu čaroliju. Mislim da je to bilo povezano s nekim magičnim uklapanjem u kolektivnu potrebu koju svatko od nas, bilo da smo toga svjesni ili ne, nosi – da su naše igračke žive, kaže Stanton. Drugi razlog zbog kojeg ljudi gravitiraju tim likovima je što smo u njih unijeli blagu dozu odrasle sofisticiranosti, umjesto da smo ih učinili naivnim i umiljatim psićima. Naše smo igračke osmislili i kreirali više odraslima.

 

Fotografije s premijerne projekcije snimio je Mario Poje.