2. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Ciklus Sfumato donosi glazbu Felixa Mendelssohna

Koncert Zbora HRT-a iz ciklusa Sfumato, održat će se u utorak 19. studenoga u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u 20 sati.

Nakon što nam je u sezoni 2017./2018. predstavio glazbu kantora crkve sv. Tome u Leipzigu, tenor, dirigent, voditelj ansambla Les Favorites i profesor na Akademiji u Karlsruheu, Holger Speck, vraća se u ciklus Sfumato.

I ovaj put donosi glazbu skladatelja koji je znatno utjecao na glazbeni život Leipziga: Felixa Mendelssohna-Bartholdyja.

Postavši u 26. godini direktor slavnoga Gewandhausa, Mendelssohn je u Leipzigu proveo 12 godina. Djelovao je kao dirigent, pijanist i organizator, svrstavši se među vodeće njemačke glazbenike. Istodobno je pisao i vlastitu glazbu, te je mnoga djela premijerno predstavio upravo u tome gradu.

Psalmi, liturgijske i orguljske skladbe koje je pisao ili kao svojevrsne studije za oratorije ili za osobite crkvene prigode, pomalo leže u sjeni njegovih oratorijskih ostvarenja. No te su skladbe dragocjeno svjedočanstvo njegove invencije, često nadahnute  kontrapunktskim stilom Johanna Sebastiana Bacha.

Zboru HRT-a  i maestru Specku pridružit će se i naš vrsni orguljaš Pavao Mašić.