20. rujna 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

‘Coroni usprkos – umjetnici protiv nedaća svijeta’ virtualna je izložba HULULK-a povodom blagdana Uskrsa

Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara već tradicionalno uoči Uskrsa, planirala je ove godine po sedmi put, predstaviti izložbom u svojem izložbenom prostoru, djela hrvatskih likovnih umjetnika okupljenih u temi dana Kristove Muke i Uskrsnuća. 

No, obzirom na okolnosti čini to na ovaj način, ne odustajući prenijeti svu ljubav, radost i zahvalnost Isusu Kristu, utkanu u svaki potez, kolor i modeliranu formu dvadeset i šestero likovnih umjetnika.

Isusovo uskrsnuće je eshatološko-transcendentalni događaj koji nadilazi naše iskustvo, izmiče našoj spoznaji i našem izričaju. No, kao anticipacija uskrsnuća mrtvih, izvorište je i temelj kršćanske vjere.

Vjere u Isusa Krista i Njegovo mesijansko poslanje koje je obilježeno i slavnim ulaskom u Jeruzalem kao simbolom Njegove kraljevske pobjede, ali i navještaja Muke, koja kulminira u otkupiteljskoj i spasiteljskoj žrtvi na križu. Činu najveće i najsvetije agape ljubavi koju Otac gaji za svu svoju djecu.

Istinu skrivenu umu koja se prepoznaje srcem. Istinu koja oživljava duhovno biće, a koju čovjek mora priznavati, jer ona je za njegovo sada i ovdje odlučujuća, jer ga usmjerava i nudi nadu i u njenom svjetlu sve što se događa dobiva vrijednost i višu svrhu. 

Priznavanjem Isusove smrti i uskrsnuća novozavjetni čovjek posve mijenja predodžbu i radikalno se preobražava. A epilog Isusova poslanja i Njegove otkupiteljske uloge počinje „Nedjeljom Muke Gospodnje“ kojom službeno ulazimo Veliki tjedan, započinjući i temu Isusove Muke, Smrti i Uskrsnuća, tako zvano Vazmeno otajstvo. Ova dvostruka nominacija povezuje Isusovo kraljevsko predodređenje i nagovještaj neminovne Muke. Stoga se prve  nedjelje prisjećamo Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem, a završava drugom nedjeljom – nedjeljom Njegova uskrsnuća. 

Slavljeničko raspoloženje kršćani repetiraju svake godine posljednjom nedjeljom prije ulaska u Veliki tjedan kada nam se obznanjuje najveći dar – Isus nam daruje Sebe. Stoga i mi na to trebamo odgovoriti prikladnim darivanjem. Jer kao što su Židovi prostirali pred Isusom svoje haljine, mi trebamo prostrijeti sebe: darivanjem vremena, odricanja materijalnog, posvećenja u iskrenoj molitvi u duhu i istini koja nas duboko i trajno povezuje u zajedništvo s Isusom koji trpi, umire i uskrsava za nas. 

Članovi HULULK-a, likovni i vizualni umjetnici u ovom znakovitom vremenu, podržavši moju inicijativu da bez straha i zadrške ukažemo povjerenje i predstavimo izložbu, kojom vizualno i virtualno prolazimo ključnim temama, odnosno motivima  Velikog tjedna počevši od Isusovog slavodobitnog, no poniznog ulaska u Jeruzalem na magaretu, preko kulminirajuće scene „krvave“ molitve u Getsemanskom vrtu, Križnog puta, do Križa kao simbola patnje i otkupljenja te na kraju Njegova uskrsnuća. 

A upravo na Veliki četvrtak Evanđelja bilježe, za ovo naše vrijeme znakovitu, možda najvažniju scenu koja nam otkriva važno otajstvo: biti kadri bdjeti s Njim u molitvi, slijediti Božju volju svakoga dana pa i onda kada nas čeka križ, živjeti sve veću prisnost s Ocem. Tu dramatičnu noć u Getsemaniju, uzdrmanu strahom i tjeskobom, preuzela je Božja volja. To je važno i u našoj molitvi: moramo se naučiti više pouzdavati u Božju providnost, moliti Boga da nam udijeli snage da izađemo iz samih sebe i ostanemo „budni“. 

Dvadeset šestero likovnih umjetnika, članova HULULK-a, „bdiju“ sada i mole kroz svoja djela.

To su: Mercedes Bratoš, Nena Brkić, Tamara Brmbota, Ana Divković, Ivica Fišter, Štefica Fišter, Danko Friščić, Marija Galić, Karin Grenc, Ana Guberina, Andreja Hojnik Fišić, Ana Jakić Divković, Lucija Jelić, Lojze Kalinšek, Petar Koši, Dijana Nazor Čorda, Miroslav Nemet, Ivana Ožetski, Hrvoje Marko Peruzović, Deša Popović, Nikola Rajić, Lahorka Rožić, Olena Sokolovska, Krunislav Stojanovski, Mio Vesović i Nada Žiljak. Kustosica izložbe je Sanda Stanaćev Bajzek.