20. studenoga 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Disneyev igrani ‘Aladin’ dolazi u kina

Igrana verzija čuvenog animiranog Disneyevog klasika, Aladin, u režiji Guya Ritchieja, u originalnoj i sinkroniziranoj inačici, 23. svibnja stiže u sva domaća kina!

Priča o  šarmantnom prosjaku Aladinu, neustrašivoj i odlučnoj princezi Jasmine te Duhu koji igra ključnu ulogu za njihovu budućnost, na kino platna stiže kao vizualno impresivna igrana filmska avantura. U originalnoj verziji glavne uloge tumače Will Smith (Duh), Mena Massoud (Aladin), Naomi Scott (princeza Jasmina), a u ostalim ulogama nastupaju Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Magnussen, Numan Acar i drugi.  

Režiju sinkronizirane verzije potpisuje Ivan Plazibat, a glavne likove interpretiraju Franka Batelić, Fabijan Pavao Medvešek i Mario Petreković. Ostalim likovima glasove su posudili Dražen Šivak, Pero Juričić, Mia Melcher, Dado Ćosić, Milan Pleština, Luna Lastrić, Jan Nikola Baš, Dražen Bratulić, Iva Jerković, Mirela Brekalo Popović i Branko Smiljanić.

Raskošni Aladin sniman je u Velikoj Britaniji i na prostoru Hašemitske Kraljevine Jordan, impresivnoj pustinji Wadi Rum, znanoj kao Dolina mjeseca, na lokaciji na kojoj je sniman i filmski klasik Lawrence od Arabije.

Za osmišljavanje i kreaciju grada Agrabaha bila je zadužena renomirana set-dizajnerica Gemma Jackson, dobitnica nagrade Emmy za seriju Igra prijestolja. Njena ideja i vizija Agrabaha je bila da funkcionira kao ulaz u istočni svijet sa živopisnim nizom boja, kultura i zvukova. Inspiriran je prvenstveno marokanskom, perzijskom i turskom arhitekturom, a sadrži i elemente arapske, indijske i južnoazijske kulture.

Sektor scenografije za potrebe filma izgradio je masivni Agrabah postavljen na asfaltu veličine dva nogometna igrališta u studiju Longcross u samo 15 tjedana. Set dizajn Agrabaha uključio je tkanine, tekstil i rezbarije slične onima u Marakešu, mnoštvo šarenih šuma, metala, voća i povrća i tisućljetne masline.

Još jedna od zanimljivosti sa snimanje jest i glazbeni broj Prince Ali u snimanju kojeg je sudjelovalo 250 plesača i 200 statista što ga čini najvećim i najzahtjevnijim glazbenim brojem u produkciji filma. Kostimograf Michael Wilkinson i njegov tim stvorili su više od 200 kostima samo za statiste za potrebe snimanja istog.

Novi Aladin igrana je inačica Disneyjeve verzije klasične priče iz Tisuću i jedne noći te adaptacija izuzetno uspješnog istoimenog animiranog hita iz 1992. u kojem je ulogu Duha odigrao Robin Williams. Zanimljivo je da soundtrack novog Aladina uključuje i legendarnu pjesmu A Whole New World, prvu Disneyevu pjesmu koja je osvojila nagradu Grammy za pjesmu godine, a nagrađena je i Oskarom. U domaćoj verziji filma spomenutu pjesmu otpjevala je Franka Batelić.