20. studenoga 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Dokumentarac ‘Na vodi’ Gorana Devića stigao u Kino Europa

Dokumentarac Gorana Devića Na vodi ovaj vikend stiže u kino Europa te će se moći pogledati u dvorani Müller na projekcijama u petak, 29. ožujka, u nedjelju 31. ožujka te u utorak, 2. travnja.

Režiju i scenarij potpisuje Goran Dević, a producent je Hrvoje Osvadić. Fotografiju potpisuje Damian Nenadić, montažu Jan Klemsche i Vanja Siruček, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Film je nastao u produkciji Petnaeste umjetnosti. Distributer filma je Restart Label.

Najplodniji hrvatski dokumentarist, kao i u nekolicini svojih prijašnjih filmova, poput Buffeta Željezara, i u ovom se bavi seciranjem društveno-političke i ekonomske situacije u svom rodnom gradu – Sisku. No ovaj put provodni motiv mu je voda, tj. rijeke Kupa, Sava i Odra te ljudi koji se na njima druže, dokoličare ili rade. Od Miće i Marija, dvojice ribiča i najboljih prijatelja koji su u ratu bili na suprotnim stranama, preko odvjetnika koji ‘trenira’ svog sina kako bi otišao daleko odavde sve do bivšeg radnika u željezari koji živi od sakupljanja balvana s površine rijeke.

Univerzalnost tople priče o međuljudskim odnosima te onome što nas kao ljude, unatoč svakodnevnim razmiricama, povezuje, prepoznao je žiri DOK Leipziga, jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma u Europi, dodijelivši filmu posebno priznanje, kao i publika festivala u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu.