20. rujna 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Filmski maraton u kinu Tuškanac povodom Međunarodnog dana žena

U nedjelju, 8. ožujka, povodom Međunarodnog dana žena, kino Tuškanac donosi filmski maraton na kojem prikazuje četiri značajna djela četiriju filmskih redateljica. Ulaz za žene je besplatan! 

U 13 sati na rasporedu je Izgubljena čast Katharine Blum (1975), impresivna drama ovjenčana Europskom nagradom za najbolju žensku glavnu ulogu i snimljena prema istoimenom romanu Heinricha Bölla. Posrijedi je redateljski prvijenac Margarethe von Trotta (ko-režija Volker Schlöndorff), nadahnut u ono vrijeme aktualnim zbivanjima u Zapadnom Njemačkoj, koji se drži jednim od najcjenjenijih primjera političkog filma. 

U 15 sati prikazuje se drama Moje dvadeseto stoljeće (1989), ovjenčana Zlatnom kamerom u Cannesu i mađarski kandidat za Oscara. Riječ je feministički intoniranom ostvarenju u kojem se nagrađivana mađarska redateljica Ildikó Enyedi s osloncem na snoliki vizualni prosede bavi položajima i ulogama žene u turbulentnim društvenim okolnostima tijekom 20. stoljeća, a sjajnu (trostruku) ulogu tumači Dorota Segda. 

U 17 sati slijedi američki nezavisni film Wanda (1970), jedino dugometražno ostvarenje glumice Barbare Loden. Film je ovjenčanom nagradom Pasinetti za najbolji strani film u Veneciji, a osim što je autorica scenaristica i redateljica, u njemu tumači i naslovnu ulogu. Posrijedi je djelo koje je s odobravanjem i pohvalama dočekano i u feminističkim krugovima, jer zagovara neovisnost i samostalnost žene, kao i njezino pravo na izbor vlastitog životnog puta.

U 19 sati program završava projekcijom biografske drame Anđeo za mojim stolom (1990), ovjenčanom Velikom specijalnom nagradom žirija u Veneciji gdje je ispraćena dugim ovacijama. Posrijedi je izuzetno uspjela adaptacija triju autobiografskih knjiga novozelandske književnice Janet Frame koja kroz tri epizode daje prikaz tri životna razdoblja protagonistice, a film je zasluženo etablirao Jane Campion kao iznimno darovitu redateljicu.