21. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

‘Fokus: Filmske slagalice’ na programu kina Tuškanac

U utorak, 25. veljače započinje program Filmske slagalice I. dio, koji se otvara impresivnim enigmatičnim remek-djelom Prošle godine u Marienbadu (1961) Alaina Resnaisa, nagrađenim Zlatnim lavom u Veneciji. Uoči projekcije tog revolucionarnog izdanka modernizma i jednog od najoriginalnijih djela u povijesti filma uvodnu riječ o programu održat će filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Iste večeri prikazat će se i hvaljen fantastični triler Primer (2004), debitantsko ostvarenje Shanea Carrutha ovjenčano Velikom nagradom žirija na Sundance Film Festivalu. Film koji temi putovanja kroz vrijeme pristupa na vrlo originalan, svjež i intrigantan način, ubrzo nakon premijernog prikazivanja stekao je kultni status.

Na programu u srijedu je humorna egzistencijalna drama Adaptacija (2002) s Nicolasom Cageom u glavnoj (dvostrukoj) ulozi. Riječ je o drugoj i zasad posljednjoj suradnji scenarista Charlieja Kaufmana s redateljem Spikeom Jonzeom, nagrađenoj Srebrnim medvjedom za režiju u Berlinu, Oscarom i Zlatnim globusom za najbolju sporednu mušku ulogu te najbolju žensku ulogu.

Slijedi izvrsni film-noir Laura (1944) Otta Premingera, nagrađena Oscarom za najuspjeliju crno-bijelu fotografiju. Film je ostvario veliki komercijalni i kritičarski uspjeh, a nudi i inteligentnu kritiku pohlepe i nemorala visokih društvenih slojeva. Protagonista tumači Dana Andrews, u naslovnoj ulozi nastupa Gene Tierney, a u sporednoj se pojavljuje glasoviti Vincent Price.

Četvrtak donosi Memento (2000), prijelomno ostvarenje u karijeri redatelja Christophera Nolana kojim je stekao kultni status i postao miljenikom ambicioznije publike. U djelu snimljenom prema kratkoj priči autorova brata Jonathana, Nolan je definirao temeljne autorske preokupacije i obilježja svog rukopisa koja će postati lako prepoznatljiva u njegovim nadolazećim naslovima.

Iste večeri prikazuje se u Cannesu nagrađena fantastična drama Sveti motori (2012) Leosa Caraxa, filmaša koji je tijekom 1980-ih s Jeanom-Jacquesom Beineixom i Lucom Bessonom činio trio francuskih ´neobarokovaca´. Glavnu ulogu tumači Denis Lavant, a pojavljuju se i Edith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue i Michel Piccoli.

U petak je Otvori oči (1997), jedno od najintrigantnijih ostvarenja ne samo u dosadašnjoj karijeri Alejandra Amenábara, nego i u kontekstu europskog filma s kraja 1990-ih. Djelo nagrađeno Počasnim priznanjem na festivalu u Berlinu bavi se temom hibernacije omogućenog života poslije smrti, te u podjednakoj mjeri temom miješanja i prepletanja stvarnosti i snova.

Slijedi remek-djelo Klub boraca (David Fincher, 1999), izvrsna ekranizacija istoimenog romana, koja je gotovo preko noći, jednako kao i književni predložak, posve zasluženo zadobila kultni status. Fincher je izuzetno intrigantan roman gotovo trendovske tematike pretvorio u iznimno slojevitu psihološku triler dramu koja savršeno funkcionira i kao vrlo zanimljiva politička alegorija.

Na programu u subotu je Oldboy (Chan-wook Park, 2003), u Cannesu ovjenčan Velikom nagradom žirija. Riječ je o djelu temeljenom na popularnoj mangi te središnjem, a prema mnogima i najuspjelijem segmentu autorove ´trilogije o osveti´, koju je Park definirao kao priče o samoiskupljenju, oslobađanju od grijeha i oprostu.

Iste večeri prikazuje se i nagrađivan psihološki triler Otok Shutter (2010) Martina Scorsesea. Scorsese okvirni žanrovski zaplet koristi za kreiranje sociopolitičke alegorije o američkom društvu tijekom hladnoratovskih 1950-ih, a uz sjajnu ugođajnu fotografiju, izdvajaju se glumački nastupi Leonarda DiCapria, Bena Kingsleya i Maxa von Sydowa.

Zadnja projekcija tjedna, ali ne i ciklusa, bit će fantastična egzistencijalna romantična drama Gospodin Nitko (2009) Jacoa Van Dormaela, nagrađena na festivalu u Veneciji. Djelo tematizira idealne i (ne)moguće ljubavi sagledane kroz niz ispravnih i pogrešnih odluka koje pojedinac donosi u životu te kojima ključno određuje vlastitu sudbinu, dok glavnu ulogu tumači Jared Leto.

Tijekom cijeloga tjedna distributerski program donosi zadnje projekcije filmova Bogu hvala (François Ozon, 2018), Medena zemlja (Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, 2019), Svjetionik (Robert Eggers, 2019), Skriveni život (Terrence Malick, 2019) i Male žene (Greta Gerwig, 2019). Novi naslov je humorni noirovski krimić Zviždači (Corneliou Porumboiu, 2019).