7. kolovoza 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Galerija Modulor otvara izložbu ‘Kompozicija_pozicija_dispozicija – Edukacija AF’

U Centru za kulturu Trešnjevka / Galeriji Modulor u utorak, 21. siječnja 2020. u 19 sati bit će otvorena izložba Kompozicija_pozicija_dispozicija – Edukacija AF autorice Ivane Tutek, a suradnica na izložbi je Bernarda Lukač. Tema izložbe problematizira disciplinu kreiranja arhitektonske kompozicije kroz prikaz vježbi studenata arhitekture druge godine na Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje pri Katedri za arhitektonsko projektiranje na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Izložba traje do 14. veljače 2020. godine. Ulaz na izložbu je besplatan.

Arhitektonske kompozicije 21. stoljeća uvjetovane su društvenim i tehnološkim promjenama te kompozicijski dijagrami kao modeli višeg stupnja apstrakcije koji prihvaćaju prostorno-vremensku dinamiku postaju idealni za procesne kompozicijske sustave oblikovanja karakteristične za suvremenu arhitekturu.

VJEŽBA KOMPOZICIJSKI DIJAGRAMI u četvrtom semestru kolegija Plastično oblikovanje logično se nastavlja na zadatak iz trećeg semestra KOMPOZICIJA. Ova nastavna dionica tematizira četvrtu dimenziju, vrijeme, kao bitan faktor suvremene prostorne kompozicije. U prvom dijelu vježbi studenti kreiraju skladnu kompoziciju sastavljenu od apstraktnih geometrijskih formi, kocki i kvadara, koji svojim postavom artikuliraju prostorni centar definiran presječnim ravninama x-y-z. Rezultat je kompozicijski dijagram gdje je odnos između apstrakcije i subjekta prikaza definiran – maketa 3D. Na kompozicijskom modelu analiziraju se prostorni međuodnosi i djelovanja elemenata. Dodatni stupanj apstrakcije karakterizira drugi dio zadatka kada elementi postaju polje sila. Formira se drugačiji kompozicijski dijagram koji nije jasno definiran, već sudjeluje u kreativnom procesu te možemo reći da se radi o proto-prikazu. Takvi procesi (eksperimenti) u oblikovanju otvoreni su i nepredvidivi te indikativni za tranziciju od modernizma prema suvremenom obrascu.

Ivana Tutek diplomirala je (2002.) i doktorirala (2015.) na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i zaposlena od 2003. godine na Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje. Sudjeluje u nastavi na Agronomskom fakultetu, kolegij Crtanje (od 2013.-2016. god.), i na Šumarskom fakultetu, kolegij Kultura vizualne misli (od 2008. god.-). Autorski surađuje na arhitektonsko-urbanističkim projektima i znanstveno-stručnim studijama zaštite prostora.