13. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Gavellin ‘Osmi povjerenik’ od večeras online

Gradsko dramsko kazalište Gavella večeras u 21 sat, u suradnji s Jutarnjim.hr, emitirat će predstavu Osmi povjerenik redatelja Saše Anočića. Priča o Osmom povjereniku započinje 2003. godine, kada izlazi u obliku romana Renata Baretića. Roman osvaja pet nacionalnih književnih nagrada te se prevodi na slovenski, makedonski, ukrajinski, talijanski i njemački jezik. 2005. godine prvi se put izvodi na kazališnim daskama i to u splitskom HNK. Prema istoj priči, 2018. godine Ivan Salaj režira istoimeni film, što samo pokazuje kolika je popularnost ove tematike.

Premijera predstave u Gavelli bila je u studenom 2013. godine, a od tada je izvedena 39 puta. Priča prati Trećić, najudaljeniji naseljeni hrvatski otok, i Sinišu Mesnjaka (Janko Rakoš) Vladinog (osmog po redu) povjerenika čiji je zadatak organizirati izbore i legalnu lokalnu vlast koju do tada stanovnici Trećića nisu imali. Mladom političaru, koji na Trećić zapravo dolazi po kazni, ovo se čini jednostavnim zadatkom, no, zakompliciraju ga stanovnici treće životne dobi odbijajući formiranje vlasti. Siniša se, dolaskom na Trećić, susreće s prvom preprekom – trećićanskim dijalektom koji razumije samo uz pomoć neobičnog prevoditelja Tonine (Enes Vejzović).

Osmi povjerenik priča je o suprotnim svjetonazorima, o suprotstavljanju grada i malog otočića te političkih nametanja i  skladnog suživota mještana. Uz Janka Rakoša i Enesa Vejzovića, u Osmom povjereniku gledamo Ranka Zidarića, Hrvoja Klobučara, Barbaru Nolu, Svena Medvešeka, Antoniju Stanišić Šperandu, Ivanu Roščić, Svena Šestaka, Slavicu Knežević, Đorđa Kukuljicu, Filipa Šovagovića i Biserku Ipšu. Dramatizaciju je radila Dora Delbianco, scenografiju Miljenko Sekulić, kostimografkinja je Danica Dedijer, a za glazbu je zaslužan Matija Antolić.

Za portal Odjecikulture.com, piše Katja Janković