29. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

GK Žar ptica objavila rezime i najavu nove predstave u sljedećoj sezoni

Došao je kraj još jedne uspješne sezone u Žar ptici, koju obilježava do sada najveći broj izvedbi. Brojke kažu da je od rujna do lipnja odigrano rekordnih 311 predstava, s 52 401 gledateljem, što je za 11 predstava više nego prošle sezone.

Najizvođenija predstava je bila premijera iz rujna 2018., Gulliver Jonathana Swifta u korežiji Saše Božića i Ksenije ZecSlijedi ju dugogodišnji hit Dnevnik Pauline P., prema romanu Sanje Polak u režiji Snježane Banović, koja ulazi u svoju 15-tu godišnjicu igranja.

Na trećem mjestu najizvođenijih je kultna Družba Pere KvržiceMate Lovraka u režiji Olivera Frljića, koja se već 8 godina, od premijerne 2011. godine, drži na samom vrhu popularnosti.

Čestitke ansamblu i svim vanjskim suradnicima koji su još jednom svojom voljom, trudom, upornošću i talentom na svojim leđima iznijeli još jednu vrlo uspješnu sezonu. Hvala i našoj publici onoj koja je od male već postala velika i dovodi neku novu malu publiku.

Vidimo se na jesen… 

 

NA JESEN NOVA PREDSTAVA – AKO KAŽEŠ, GOTOV SI!

Sve češći i nikad dokraja iskorijenjen problem vršnjačkoga nasilja nažalost pogađa djecu više nego što mislimo, a pritom žrtva ili počinitelj može postati bilo tko. Kolege iz školskih klupa, kvartovsko društvo s klupice u parku, braća i sestre, bratići i sestrične, prijatelji i poznanici, prijatelji prijatelja i poznanici poznanika – svi se oni mogu naći s jedne ili s druge strane začaranog kruga bullyinga. Kako se zaštititi? Kako se suočiti s problemom? I kakav je osjećaj kada se nađeš na meti, i to onih koji su ti najbliži?

S druge strane svi želimo da nam djeca odrastaju u poticajnoj zajednici u kojoj će svatko naći svoje mjesto i biti sretan. Djeca to zaslužuju, a na odraslima je obveza da im u tome pomognu. I kazalištu za djecu, kao značajnom dijelu zajednice obveza i odgovornost je javno progovoriti o ovom problemu i pripomoći ustanovama koje se bave radom s djecom u rješavanju i prevenciji međuvršnjačkog nasilja.

Zato je od jeseni, premijerno od 27. rujna, na repertoaru GK Žar ptica predstava Ako kažeš, gotov si!, koju prema tekstu Dine Vukelić, režira Krešimir Dolenčić.

Igraju: Amanda PrenkajNataša KopečLucia Stefania Glavich MandarićMarko HergešićPetar Atanasoski i Bogdan Ilić.

Predstava nastaje u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.