12. kolovoza 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Gordan Tudor i Simfonijski orkestar HRT-a u Majstorskom ciklusu

Koncert iz Majstorskog ciklusa održat će se u četvrtak, 27. veljače u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ulaznice možete kupiti ovdje!

Uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Ivu Lipanovića predstavit će nam se nagrađivani splitski skladatelj, saksofonist i promicatelj nove glazbe Gordan Tudor sa svojim, do sada, najvećim ostvarenjem: ARP koncert za saksofon i orkestar.  Djelo u kojemu je odlučio „pokazati dio mogućnosti svojega instrumenta” praizvedeno je u ožujku 2019. u Splitu kada je također dirigirao maestro Ivo Lipanović.

Prilika je ovo i za proslavu 90. rođendana skladatelja Petra Bergama koji je svojim stvaralaštvom obilježio hrvatsku glazbenu scenu. „Profinjeni mediteranski kolorist“ obogatio je našu glazbenu scenu stvaralaštvom koje uvelike odražava ambijent iz kojega je potekao, u kojemu su ga kompoziciji poučavali Josip Hatze i Ivo Parać.

Orkestar će izvesti njegovu Prvu simfoniju – klasičnu po formi, a neoklasičnu po izrazu- koju je napisao nedugo nakon diplome, 1961. Javno su je, 25 godina poslije, prvi put izveli Zagrebački simfoničari RTZ-a pod vodstvom Vladimira Kranjčevića.

Večer u dvorani Lisinski zaokružit će Peta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog.