28. rujna 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

‘Historijsko ludilo’, performerski maraton 11. Kustoske platforme u Centru KNAP

Performerski maraton 11. Kustoske platforme: Historijsko ludilo večeras od 19.00 sati u Centru KNAP pod mentorskom palicom Sonje Pregrad i Bojana Jablanca. Sva predavanja i izvedbe su otvorena za javnost.

Performeri su Petra Brnardić, Nikolina Butorac, Marijan Crtalić, Lehana Leček, Ljiljana Zagorac.  Kustosice su Ana Gruić i Marta Radman.

Pristupajući fenomenu ludila kao socijalnom procesu i transformaciji, kao kulturološkoj pojavi mišljenja, odmičemo se od medicinskog diskursa i na tragu W.J.T. Mitchella postavljamo pitanje estetske percepcije ludila i njegovog vizualnog reprezentiranja. Neprestani proces vlastitog pronalaženja unutar uspostavljenih, dovršenih struktura, dovodi do Foucaulta i njegovo smještanje ludila u povijesno prostorni kontekst u kojem mehanizam isključivanja dominira u odvajanju onoga što ne odgovara željama i očekivanjima društvenog života, a svaki takav nepoželjni oblik izražavanja podrazumijeva i bivanje pod nadzorom. Foucault prikazuje i promjene konstrukta ludila  koje ovisi o ideologijskim sastavnicama pojedinog razdoblja, no uvijek ostaje sredstvo marginalizacije. 

Performativna umjetnost u središte stavlja tijelo koje izvodi vlastitu slobodu ili možda je bolji izraz spašava vlastitu slobodu. Takvo tijelo pojavljuje se u mnoštvo formi, a kako navodi Žarko Paić, produkt je događaja specifične razlike između živog i umjetnog, života i umjetnosti. Glas, kao jedno od medijskih sredstava za prikazivanje ludila, ima široku paletu emocionalnih doživljaja. Promatranje tijela kao gledanje ludila, čujenje glasova kao slušanje ludila predstavlja proces u kojem intenzitet i jednog i drugog čina mogu proizvesti subjektivni doživljaj ludila. 

Kustoska platforma je  jedan od prvih programa edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a pokrenule su ga Ivana Meštrov i Mihaela Rihter kroz Udrugu Slobodne veze te je od prošle godine program proširen u područje izvedbenog – studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti. Program je namijenjen izvedbenim, vizualnim umjetnicima te mladim kustosima, a ovogodišnje izdanje KP: Performativne studije slučaja biti posvećeno sintagmi historijskog ludila i održava se u Centru KNAP.